Csak karácsonyra sütök mákos gubát, de mindig másképp sikerül: idén kereszteztem a máglyarakással.
Az eredeti elképzelésem az volt, hogy keresztezem a tavalyi „emeletes” mákos gubát a tavalyelőtti kandírozott narancsos verzióval, és megfejelem egy Pavlovával. Ez a vízió valamikor augusztusban született meg a fejemben, de nem beszéltem róla senkinek (nem szoktam – a környezetemet eléggé fárasztja, ha elképzelt receptekről tartok kiselőadást). De (mint már többször megfigyeltem) valahogy benne volt ez a megoldás a kollektív tudatban,mert a karácsonyi Szuflé magazin címlapján viszontláttam az ötletemet: Vrábel Kriszta készítette el, akit pedig a szomszéd cukrászda egyik süteménye inspirált. A recept Kriszta blogján, a Dolce Vitán nincs fent, de hivatkozott rá ITT. Ez persze nem tántorított el, aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve mégis másik utat választottam: kereszteztem a mákos gubát a máglyarakással – tehát a mai „magazinos” alcím: két kedvenc egy tálban!
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Tóth Milán Photography