A Két Cica Konyhája

Habos mákos guba

Habos mákos guba

YI5M1525.jpg 

 

 

 

Csak karácsonyra sütök mákos gubát, de mindig másképp sikerül: idén kereszteztem a máglyarakással.

 

Az eredeti elképzelésem az volt, hogy keresztezem a tavalyi „emeletes” mákos gubát a tavalyelőtti kandírozott narancsos verzióval, és megfejelem egy Pavlovával. Ez a vízió valamikor augusztusban született meg a fejemben, de nem beszéltem róla senkinek (nem szoktam – a környezetemet eléggé fárasztja, ha elképzelt receptekről tartok kiselőadást).  De (mint már többször megfigyeltem) valahogy benne volt ez a megoldás a kollektív tudatban,mert a karácsonyi Szuflé magazin címlapján viszontláttam az ötletemet: Vrábel Kriszta készítette el, akit pedig a szomszéd cukrászda egyik süteménye inspirált. A recept Kriszta blogján, a Dolce Vitán nincs fent, de hivatkozott rá ITT. Ez persze nem tántorított el, aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve mégis másik utat választottam: kereszteztem a mákos gubát a máglyarakással – tehát a mai „magazinos” alcím: két kedvenc egy tálban!

 

 YI5M1527.jpg

 

 

Hozzávalók:

 

3 db 25 cm hosszú gubakifli (készen is kapható)

11 evőkanál sárgabarackdzsem

25 g kandírozott narancshéj

3 cl barackpálinka

250 g darált mák

1 evőkanál vaj a tepsi vagy sütőtál kivajazásához

 

 

Forrázat:

 

500 ml tej

1 evőkanál méz

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja

1 teáskanál vanília eszencia, por vagy vaníliarúd

 

 

 Krém:

 

5 db tojássárgája

50 g kristálycukor

 

 

Hab:

 

50 g kristálycukor

5 db tojásfehérje

1 evőkanál baracklekvár

 

 

 

 

A kifliket kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, és egy sütőlapon enyhén megpirítjuk. Ezután a kivajazott sütőtálba rendezzük.

 

 

A tejet a citrom és a narancs héjával együtt felforraljuk, a végén beletesszük a mézet és a vaníliát (ha vanília rudat használunk, felvágjuk és kikaparjuk a belsejét), majd lefedve 10 percre félretesszük. Ez alatt kikeverjük a tojássárgáját a cukorral, majd elegyítjük a forralt tejjel. Kicsit várunk, hogy a kifli beszívja a tejet, megszórjuk a porcukorral összekevert mákkal majd 15 percre 180 fokos sütőbe dugjuk.

 

A baracklekvárt egy evőkanál vízzel felhígítva, benne a kandírozott narancshéjjal felforraljuk, a végén hozzáadva a barackpálinkát a megsütött mákos gubára kenjük.

 

 

A tojásfehérjéket a cukorral és egy fél csipet sóval kemény habbá verjük. A kész habhoz hozzákeverünk egy evőkanál baracklekvárt úgy, hogy csíkos maradjon a hab. A habot eloszlatjuk a mákos guba tetején és 160 C-on, kb. 10 perc alatt készre sütjük.

 

 

YI5M1530.jpg 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr674986694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása