Csak karácsonyra sütök mákos gubát, de mindig másképp sikerül: idén kereszteztem a máglyarakással.
Az eredeti elképzelésem az volt, hogy keresztezem a tavalyi „emeletes” mákos gubát a tavalyelőtti kandírozott narancsos verzióval, és megfejelem egy Pavlovával. Ez a vízió valamikor augusztusban született meg a fejemben, de nem beszéltem róla senkinek (nem szoktam – a környezetemet eléggé fárasztja, ha elképzelt receptekről tartok kiselőadást). De (mint már többször megfigyeltem) valahogy benne volt ez a megoldás a kollektív tudatban,mert a karácsonyi Szuflé magazin címlapján viszontláttam az ötletemet: Vrábel Kriszta készítette el, akit pedig a szomszéd cukrászda egyik süteménye inspirált. A recept Kriszta blogján, a Dolce Vitán nincs fent, de hivatkozott rá ITT. Ez persze nem tántorított el, aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve mégis másik utat választottam: kereszteztem a mákos gubát a máglyarakással – tehát a mai „magazinos” alcím: két kedvenc egy tálban!
Hozzávalók:
3 db 25 cm hosszú gubakifli (készen is kapható)
11 evőkanál sárgabarackdzsem
25 g kandírozott narancshéj
3 cl barackpálinka
250 g darált mák
1 evőkanál vaj a tepsi vagy sütőtál kivajazásához
Forrázat:
500 ml tej
1 evőkanál méz
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 teáskanál vanília eszencia, por vagy vaníliarúd
Krém:
5 db tojássárgája
50 g kristálycukor
Hab:
50 g kristálycukor
5 db tojásfehérje
1 evőkanál baracklekvár
A kifliket kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, és egy sütőlapon enyhén megpirítjuk. Ezután a kivajazott sütőtálba rendezzük.
A tejet a citrom és a narancs héjával együtt felforraljuk, a végén beletesszük a mézet és a vaníliát (ha vanília rudat használunk, felvágjuk és kikaparjuk a belsejét), majd lefedve 10 percre félretesszük. Ez alatt kikeverjük a tojássárgáját a cukorral, majd elegyítjük a forralt tejjel. Kicsit várunk, hogy a kifli beszívja a tejet, megszórjuk a porcukorral összekevert mákkal majd 15 percre 180 fokos sütőbe dugjuk.
A baracklekvárt egy evőkanál vízzel felhígítva, benne a kandírozott narancshéjjal felforraljuk, a végén hozzáadva a barackpálinkát a megsütött mákos gubára kenjük.
A tojásfehérjéket a cukorral és egy fél csipet sóval kemény habbá verjük. A kész habhoz hozzákeverünk egy evőkanál baracklekvárt úgy, hogy csíkos maradjon a hab. A habot eloszlatjuk a mákos guba tetején és 160 C-on, kb. 10 perc alatt készre sütjük.