A Két Cica Konyhája

"Emeletes" mákos guba

"Emeletes" mákos guba

 

Már esett szó arról, hogy a karácsonyeste asztalra kerülő ételek szimbolikus jelentőséggel bírnak, melyek a következő év alakulását vetítik előre. Míg a hal és a disznóhús a család anyagi boldogulását hivatottak „biztosítani”, a mák az egészséggel is kapcsolatban van: aki a vacsoránál a mákot véletlenül az asztalra szórta, jobban oda kellett figyelnie az egészségére, mert ez betegséget jelzett.

 

Valószínűleg ezért épültek be a tradicionális karácsonyi ételsorba a mákos desszertek: a bejgli, a kalács vagy a mákos guba, amit mi december 24-én ebédre eszünk. Most kipróbáltam egy „emeletes” verziót, ami tulajdonképpen egy mákos kifli felfújt, az idén ezt fogjuk enni. Én imádom minden formájában, de sokan nem szeretik – a kedvükért összegyűjtöttem néhány „kiflimentes” mákos receptet – csak az egészségetek miatt…

 

 Hozzávalók:

 
-          3 db 25 cm hosszú gubakifli (készen is kapható)
-          250 g darált mák
-          100 g porcukor
-          3 dl tej
-          1 vaníliarúd
-          1 citrom reszelt héja
-          5 tojás
-          2 evőkanál kukoricaliszt
-          2 deci tejszín
-          1 evőkanál méz
 
 
 
A kifliket kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, és egy sütőlapon enyhén megpirítjuk. Ezután egy 23 cm-es átmérőjű, 6 cm magas sütőformába rendezzük: rétegenként leöntjük a vaníliával és citromhéjjal együtt felforralt tejjel, és megszórjuk a porcukorral összekevert mákkal. Kicsit várunk, hogy a kifli beszívja a tejet.
 
Ezalatt a habosra vert tojásokat kikeverjük a tejszínnel, a liszttel és a mézzel, majd a kiflikre öntjük odafigyelve arra, hogy a massza egyenletesen kitöltse a hézagokat, és 180 fokos sütőbe tesszük kb. 20 percre. Tálalás előtt megszórjuk vaníliás porcukorral.
 
 
 

 

Mákosguba kandírozott narancshéjjal

 

 

Mandulás mákos süti csokoládés szilvalekvárral

 

 

Marcipános-mákos muffin konyakos fekete cseresznyével

 

 

Citromos máktorta

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr353488750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása