A Két Cica Konyhája

Dhal sárgaborsóból

2013.3.02. 10:41
Dhal sárgaborsóból

 Dhal 004.JPG

 

 

 

Becsapós ez a márciusi napsütés: az ember már a friss, hersenő zöldségek frissességét érzi a foga alatt, de egyelőre csak a kamrapolcon meg a hűtőben válogathat az ennivalók közül. Én ezidőtájt szisztematikus spejz takarításba kezdek: a felhalmozott aszalt gyümölcsöket, szárított hüvelyeseket, magokat feldolgozom, mire „kizöldül” a piac. A sárgaborsó főzelékhez azért nem volt kedvem, így ezt a fűszeres, indiai sárgaborsópürét készítettem el, a dhalt, ami hagyományosan egy száraz hüvelyesekből készülő, mártásszerű egytálétel. Hagyományos kísérője, a csapati (indiai lepénykenyér) helyett adtam hozzá friss, zöld bébispenótot és grillezett gomolyakockákat.

 

Ezeket szerencsére télen-nyáron be tudom szerezni a termelőtől – nem véletlenül kerül fel a blogra ennyi spenótos étel. Állandó „szállítóm” személye sem titkos: aki csütörtöktől szombatig érkezik a Fény utcai piacra, a főbejárattal szemben, az első őstermelői sor jobb szélén megpillanthat egy mosolygós, szakállas úriembert: ő Moskola Jenő, gyömrői őstermelő, aki hétről hétre ellátja a törzsközönséget háztáji spenóttal, madársalátával, újhagymával, kaporral, petrezselyemmel – hadd ne soroljam fel a teljes termékskálát. Az ő salátái a szupermarketben kaphatóval ellentétben még egy hét múlva is roppanósak, frissek –és feleannyiba kerülnek.

 

 Dhal 007.JPG

 

 

Hozzávalók:

 

 

-          20 dkg sárgaborsó

-          1 l víz

-          4 cm reszelt, friss gyömbér

-          ½ teáskanál kurkuma

-          ½ teáskanál só

-          3 evőkanál vaj

-          2 gerezd zúzott fokhagyma

-          1 fej aprított vöröshagyma

-          1 teáskanál római kömény

-          1 teáskanál őrölt koriander

-          ¼ teáskanál csilipor

 

 

 

 

Az előző este beáztatott sárgaborsót egy közepes méretű lábosban feltesszük főni. Forrás után hozzáadjuk a gyömbért és a kurkumát, majd lassú tűzön, lefedve, időnként megkeverve puhára főzzük (kb. fél óra). Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, beletesszük a fokhagymát és a vöröshagymát, majd közepes lángon 2-3 percig pirítjuk, míg a hagyma aranyszínű lesz. Beletesszük a római köményt, a koriandert és a csiliport, és 2 percig melegítjük.

 

A fűszeres hagymakeveréket a puhára főtt sárgaborsóhoz adjuk, és szükség szerint pépesítjük. Fogyasztás előtt a dhalt megszórtam egy kis csilipehellyel és meglocsoltam frissen sajtolt petrezselyem olajjal (ez opcionális).

 

 

 Dhal 011.JPG

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr235112873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása