Becsapós ez a márciusi napsütés: az ember már a friss, hersenő zöldségek frissességét érzi a foga alatt, de egyelőre csak a kamrapolcon meg a hűtőben válogathat az ennivalók közül. Én ezidőtájt szisztematikus spejz takarításba kezdek: a felhalmozott aszalt gyümölcsöket, szárított hüvelyeseket, magokat feldolgozom, mire „kizöldül” a piac. A sárgaborsó főzelékhez azért nem volt kedvem, így ezt a fűszeres, indiai sárgaborsópürét készítettem el, a dhalt, ami hagyományosan egy száraz hüvelyesekből készülő, mártásszerű egytálétel. Hagyományos kísérője, a csapati (indiai lepénykenyér) helyett adtam hozzá friss, zöld bébispenótot és grillezett gomolyakockákat.
Ezeket szerencsére télen-nyáron be tudom szerezni a termelőtől – nem véletlenül kerül fel a blogra ennyi spenótos étel. Állandó „szállítóm” személye sem titkos: aki csütörtöktől szombatig érkezik a Fény utcai piacra, a főbejárattal szemben, az első őstermelői sor jobb szélén megpillanthat egy mosolygós, szakállas úriembert: ő Moskola Jenő, gyömrői őstermelő, aki hétről hétre ellátja a törzsközönséget háztáji spenóttal, madársalátával, újhagymával, kaporral, petrezselyemmel – hadd ne soroljam fel a teljes termékskálát. Az ő salátái a szupermarketben kaphatóval ellentétben még egy hét múlva is roppanósak, frissek –és feleannyiba kerülnek.
Hozzávalók:
- 20 dkg sárgaborsó
- 1 l víz
- 4 cm reszelt, friss gyömbér
- ½ teáskanál kurkuma
- ½ teáskanál só
- 3 evőkanál vaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 fej aprított vöröshagyma
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- ¼ teáskanál csilipor
Az előző este beáztatott sárgaborsót egy közepes méretű lábosban feltesszük főni. Forrás után hozzáadjuk a gyömbért és a kurkumát, majd lassú tűzön, lefedve, időnként megkeverve puhára főzzük (kb. fél óra). Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, beletesszük a fokhagymát és a vöröshagymát, majd közepes lángon 2-3 percig pirítjuk, míg a hagyma aranyszínű lesz. Beletesszük a római köményt, a koriandert és a csiliport, és 2 percig melegítjük.
A fűszeres hagymakeveréket a puhára főtt sárgaborsóhoz adjuk, és szükség szerint pépesítjük. Fogyasztás előtt a dhalt megszórtam egy kis csilipehellyel és meglocsoltam frissen sajtolt petrezselyem olajjal (ez opcionális).