Forró, francia hagymaleves krutonnal és dupla adag gruyere sajttal.
Ez a recept is Az élet ízei című filmből való - számomra a portói, mint hozzávaló az egyetlen újszerű elem. Az egyik kedvenc levesem, imádom tejszínnel és anélkül is. Az a lényeg, hogy jó sok kruton legyen a tetején, még több rásült sajttal! Amilyen vicces kedvében van az időjárás, érdemes bevásárolni hozzá, hiszen bármikor előfordulhat, hogy néhány perc alatt őszbe fordul, és akkor jöhet a forró leves!
Hozzávalók (8 adag):
1 kg vöröshagyma, szeletelve
150 g sótlan vaj
60 g liszt
250 ml száraz fehérbor
1,5 l marha alaplé (vagy víz)
só, fehér bors
½ francia baguette,szeletelve
200 g Gruyere sajt, reszelve
100 g vaj
120 ml tejszín (opcionális)
30 ml portói bor (opcionális)
1 csokor petrezselyem kettéosztva a főzéshez és a díszítéshez
Elkészítés:
1.. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
2.. Hámozzuk meg a hagymát, és szeleteljük vékonyra.
3. Olvasszuk fel a vajat egy lábosban, és közepes lángon pirítsuk meg benne a hagymát, míg megpuhul és enyhén karamelles színt kap.
3. Szórjuk meg a liszttel, és folytonosan kevergetve enyhén pirítsuk meg.
4. Öntsük fel a fehér borral, és keverjük simára, és forraljuk, míg a bor alkoholtartalma elpárolog, majd adjuk hozzá a marhahús levet (vagy vizet) is. Tegyük bele a petrezselyem felét (összekötve, így könnyebb lesz kivenni), és főzzük lassú tűzön 45 percig.
5. Szeleteljük fel a bagettet, és a sütőben pirítsuk meg a szeletek mindkét oldalát.
6. A bagettek egyik oldalát vékonyan kenjük meg vajjal, és szórjuk meg a reszelt sajttal, majd tegyük vissza a sütőbe a sajt elolvadásáig,majd tegyük félre.
7. A következő lépés elhagyható: a portóit keverjük össze a tejszínnel, majd adjunk hozzá néhány kanál forró levest is. Vegyük le a levest a tűzről, öntsük hozzá a tejszínes keveréket, és keverjük el benne.
Tálalás előtt:
Kanalazzuk a levest tűzálló tálakba. Az előkészített,pirított,sajtos bagettszeleteket rendezzük a tetejére. Szórjuk meg a maradék sajttal, és tegyük a sütőbe grill fokozatra, míg a sajt megolvad és egy kicsit megpirul. A sütőből kivéve hintsük meg apróra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.