A Két Cica Konyhája

A legjobb ebéd az esős nyárban

A legjobb ebéd az esős nyárban

17.jpg

 

 

Forró, francia hagymaleves krutonnal és dupla adag gruyere sajttal.

 

 

Ez a recept is Az élet ízei című filmből való - számomra a portói, mint hozzávaló az egyetlen újszerű elem. Az egyik kedvenc levesem, imádom tejszínnel és anélkül is. Az a lényeg, hogy jó sok kruton legyen a tetején, még több rásült sajttal! Amilyen vicces kedvében van az időjárás, érdemes bevásárolni hozzá, hiszen bármikor előfordulhat, hogy néhány perc alatt őszbe fordul, és akkor jöhet a forró leves!

 

 

Hozzávalók (8 adag):

 

1 kg  vöröshagyma, szeletelve
150 g  sótlan vaj
60 g  liszt
250 ml száraz fehérbor
1,5 l marha alaplé (vagy víz) 
só, fehér bors
½ francia baguette,szeletelve 
200 g  Gruyere sajt, reszelve 
100 g vaj 
120 ml  tejszín (opcionális)
30 ml  portói bor (opcionális) 

1 csokor petrezselyem kettéosztva a főzéshez és a díszítéshez

 

Elkészítés:

 

1.. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
2.. Hámozzuk meg a hagymát, és szeleteljük vékonyra.

3. Olvasszuk fel a vajat egy lábosban, és közepes lángon pirítsuk meg benne a hagymát, míg megpuhul és enyhén karamelles színt kap.
3. Szórjuk meg a liszttel, és folytonosan kevergetve enyhén pirítsuk meg.

4. Öntsük fel a fehér borral, és keverjük simára, és forraljuk, míg a bor alkoholtartalma elpárolog, majd adjuk hozzá a marhahús levet (vagy vizet) is. Tegyük bele a petrezselyem felét (összekötve, így könnyebb lesz kivenni), és főzzük lassú tűzön 45 percig.

5. Szeleteljük fel a bagettet, és a sütőben pirítsuk meg a szeletek mindkét oldalát.

6. A bagettek egyik oldalát vékonyan kenjük meg vajjal, és szórjuk meg a reszelt sajttal, majd tegyük vissza a sütőbe a sajt elolvadásáig,majd tegyük félre.

7. A következő lépés elhagyható: a portóit keverjük össze a tejszínnel, majd adjunk hozzá néhány kanál forró levest is. Vegyük le a levest a tűzről, öntsük hozzá a tejszínes keveréket, és keverjük el benne.


Tálalás előtt:

 

Kanalazzuk a levest tűzálló tálakba. Az előkészített,pirított,sajtos bagettszeleteket rendezzük a tetejére. Szórjuk meg a maradék sajttal, és tegyük a sütőbe grill fokozatra, míg a sajt megolvad és egy kicsit megpirul. A sütőből kivéve hintsük meg apróra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.

 

 

JÁTÉK! Nyerj páros mozijegyet!

 A "nyár filmje" tiszteletére az előttünk álló hét a francia konyha jegyében telik majd  a blogon. Minden nap megismerhettek egy-egy klasszikus francia receptet, egy kis "indiai csavarral". Azok között, akik követik a sorozatot, és megosztják a bejegyzéseket itt, a blogon és a Facebookon is,  és megírják kommentben, melyik filmben látták már Helen Mirrent, augusztus 9-én kisorsolunk 5 páros mozijegyet a film premier előtti vetítésére.

FB játék itt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr426572223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása