Íme, az igazi kihívás: a szürkemarha. Ez esetben tényleg fontos a gondos pácolás, mivel egyébként nagy az esélye annak, hogy cipőtalpat tálalunk a saláta mellé. Nekem szerencsére tökéletesen sikerült az „átváltoztatás”: az ilyen volt/ilyen lett fotókon nyomon követhető, hogy sikerült az ínycsiklandót ellenállhatatlanná varázsolni. Ez a fogás általában a társaság férfitagjai között igazán népszerű – ami nagy előny, ha segítségre van szükség a grillrács mellett. A köretként tálalt, fóliában sült cékla azonban igazi csemege, akár önálló fogásként is megállja a helyét.
Grillezett hátszín balzsamecetes sült céklával
Előkészítés: 20 perc + a pácolási idő
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 3
Piktogram: gluténmentes, tojásmentes, tejmentes
Hozzávalók:
1 kg marha hátszín 1 cm vastag szeletekre vágva
Pác:
2 zöld csípős paprika
5 szál zöldhagyma
5 gerezd fokhagyma
4 szál friss koriander + 2 kávéskanál koriandermag
2-2 szál friss oregano és majoranna
2 kávéskanál szegfűbors
1 citrom leve
5 evőkanál szójamártás
1 kávéskanál barna cukor
1 kávéskanál frissen őrölt fekete bors
olívaolaj
só
- Először a pácot keverjük össze: a felaprított zöldségeket és fűszereket összekeverjük, felöntjük olívaolajjal.
- Rétegelve a hússzeletekkel egy jól zárható edénybe tesszük, majd minimum 12 órára a hűtőbe kerül.
- Faszénparázs fölött, grillrácson megsütjük. Én teszek alá fóliát, hogy a hús kisülő levét felfogjam: ez egyrészt füstöl, ha a parázsra csöpög, másrészt fogyasztás közben meglocsolhatjuk vele a húst.