A Két Cica Konyhája

KÁVÉSZÜNET :-)

KÁVÉSZÜNET :-)

Nem gondoltam volna, hogy gasztroblogger pályafutásom nyereménnyel kezdődik! :-) - ez most jól hangzott, de a két dolognak igazából nincs köze egymáshoz: néhány héttel ezelőtt lájkoltam lelkesen az Illy, Limara péksége és a Marsbéli bolt közös nyereményjátékán a facebookon, ott nyertem, de csak tegnap szereztem róla tudomást. Így most itt üldögél a konyhapultomon egy kapszulás kávémasina és két limitált szériás design csésze az Illy idei kollekciójából. A kapszulás kávék problematikáját még meg kell vitatnom környezetvédő énemmel, de a csészék a legjobb helyre kerültek: egy elkötelezett kávéfüggő gyűjtenyébe (ez nálunk női ágon öröklődő, családi vonás), aki imádja a kávét, a csészéket és minden kávékultúrához kapcsolódó attribútumot. Bár a fekete csodát általában egy régi olasz kotyogóssal állítom elő, az elalvás előtti utolsó és az ébredés utáni első gondolatom a nagy bögre, mézes tejeskávé, amivel a napomat indítom, és ami napról napra boldoggá tesz, tényleg! Többször próbáltam már megválni ettől a szokásomtól, de úgy elrontotta kedvenc napszakomat, a reggelt, hogy inkább eltekintek az egészséges életmódtól, és megengedem magamnak. Sőt! A délutánit is...

 

Tobias Rehberger retrofuturista hangulatú, op-artot idéző geometrikus, pszichedelikus mintákat álmodott a klasszikus illy csészékre. A magyar Illy Ferenc által 1933-ban alapított világhírű illycaffé 1992 óta kér fel neves művészeket, hogy a klasszikus, Matteo Thun által kreált jellegzetes illy csészét öltöztessék saját alkotásukkal. Többek közt Francis Ford Coppola, Pedro Almodóvar, Federico Fellini, Marina Abramovic, Jospeh Kosuth, James Rosenquist, Jeff Koons, David Byrne is tervezett az illynek. Minél régebbi és minél kultikusabb, annál többet ér, a csészeszettek egyes darabjaiért gyűjtők akár 1000 dollárt is megadnak. A csészék fotógalériája 1992-től máig itt látható:
 
A Rehberger kollekciót a szeptemberben Berlinben nyílt, októberben Isztambulba költöző Galleria illy egyik eseményén mutatták be. Az illy különleges gasztro-design-művészeti happaningjén a Rehberger által tervezett színes térben előadások, koncertek, művészeti események vannak, ahol a kávézgatás mellett az is megtudható, hogy mit csinál egy food designer, vagy akár a Universita del Caffe tanárai segítségével tesztelni lehet felismeri-e az ízlelő, hogy az eszpresszó hányféle aromát tatalmaz. Fotógaléria a Galleria illy-ről:
http://www.flickr.com/photos/illycaffe/sets/72157624600279226/with/4837299006/
 
Az 53. Velencei Művészeti Biennalén Arany Oroszlán díjas német művész tervezte az Olasz Pavilon kávézóját is hasonló stílusban: http://www.thecoolhunter.net/article/detail/1593
 
Magyarországon is egyszerűen elérhetők már a limitált darabok:
 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr272370878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása