Ez egy tényleg egyszerű, gyors almáspite az autentikus, házi ízek jegyében. Nem igényel komoly előkészületeket (egy átlagos, működő háztartás felszereltségét véve alapul).
Hozzávalók:
A töltelékhez:
5 közepes méretű alma
Szegfűszeg (őrölt és egész)
3 ek. kristálycukor
2 ek. méz
A tésztához:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tojássárgája
1 kk. porcukor
2 dl víz
só
Az almákat megtisztítjuk, feldaraboljuk, a cukorral és néhány szem egész szegfűszeggel együtt puhára főzzük. Ha készen van, kiszedjük belőle a szegfűszeget, leszűrjük, majd jól kicsepegtetjük.
A gyúródeszkára kiöntött liszt közepébe tesszük a tojássárgáját, a cukrot, a sót, a felszeletelt vajat és egy kis vizet. Gyorsan összegyúrjuk, és apránként adjuk hozzá a vizet, épp csak annyit, hogy rugalmas tésztát kapjunk, ami nem ragad. Kis cipót formálva belőle egy órára a hűtőbe rakjuk.
Onnan kivéve kétfelé osztjuk: egyik felét vékonyra nyújtjuk, a sütőformába simítjuk, és 220 fokos sütőben elősütjük kb. 5 percig. Kivesszük, beleöntjük a mézzel és az őrölt szegfűszeggel összekevert, lecsöpögtetett almát. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és befedjük vele a pitét. A tetejét megkenjük tejjel, megszórjuk kristálycukorral és 180 fokon, 20 perc alatt készre sütjük.