Tonhalas farfalle kapribogyóval és borsos citromöntettel
Ne legyünk a konyha rabszolgái – ússzuk meg a halnapot tonhallal. A Márton napi trakta után öngyilkosság lenne 20 percnél többet tölteni a tűzhely mellett (legalábbis én annak érzem), és ez az étel a tészta főzési ideje alatt elkészül, tehát valóban 20 perc az előkészületektől a tálalásig.
Hozzávalók:
50 dkg farfalle, vagy más durumtészta
1 nagyobb tonhal konzerv (esetemben Rio mare)
200 g paradicsompüré
1 tejföl
2 ek. kapribogyó
1 citrom leve és héja
A tésztát megfőzzük ( kb. 1,5 l enyhén sós forrásban lévő vízbe dobjuk, és néha megkeverve, durumtészta esetén 10 percig főzzük – vigyázzunk, hogy ne főzzük túl, és azonnal szűrjük le, amint levesszük a tűzről). Míg a tészta fő, egy serpenyőben összekeverjük a villával szétnyomkodott tonhalkonzervet, a paradicsompürét és a tejfölt. Sózzuk, borsozzuk, és felmelegítjük. A tűzről levéve hozzáadunk egy evőkanál apróra vágott kapribogyót. A leszűrt tésztát a tonhalas masszához keverjük. A citrom héját lereszeljük, majd ráfacsarjuk a levét. Enyhén megsózzuk, és fél kávéskanálnyi frissen őrölt fekete borsot adunk hozzá. A citromos öntettel meglocsoljuk a tányérra kiszedett tésztaadagokat, és megszórjuk egész kapribogyóval.
Végül (mivel a hal úszni kíván) ne felejtsünk el egy pohár jól behűtött, száraz fehérbort szervírozni hozzá.