Megint megtörtént, megtettük: megettük. Az idén parajos-mustáros lencsesaláta formájában, egy méretes sült csülök kíséretében. Az asztal mellől nézve nem is olyan rosszak az újév kilátásai, ahogy a szakértők jósolják. Én kifejezetten pozitívnak érzem, és szívből kívánom mindenkinek, hogy sikerüljön áthangolnia magát erre a frekvenciára!
Hozzávalók:
250 g lencse
babérlevél, kakukkfű
2 ek. olívaolaj
1 fej hagyma karikára vágva
1 kk. köménymag
400 g zsenge parajlevél
só, őrölt feketebors
Az öntethez:
5 ek. extra szűz olívaolaj
1 ek. mustár
2 ek. vörösborecet
1 gerezd fokhagyma
1 citrom reszelt héja
1 db, pácolt, füstölt csülök
Előző este áztassuk be a megmosott lencsét, majd az áztatóvízben tegyük fel főni, a só, a babérlevél és a kakukkfű kíséretében. Kb fél óra alatt fő meg, vigyázzunk, hogy egészben maradjanak a lencseszemek.
Az öntethez keverjük össze az extra szűz olívaolajat a mustárral, a vörösborecettel, a fokhagymával és a citromhéjjal, majd öntsük a leszűrt, lecsöpögtetett lencsére.
Az olajat tegyük egy serpenyőbe, és pároljuk meg benne az enyhén megsózott hagymát és köménymagot. Adjuk hozzá a parajleveleket és enyhén fonnyasszuk meg őket, majd keverjük az öntettel együtt a lencséhez.
A csülköt közben egy tűzálló tálban tegyük a sütőbe 250 fokra. Az enyém megsült, mire elkészült a saláta.
Jó étvágyat és örömteli, boldog újévet kívánok!