Nemcsak gasztronómiai improvizációkból és újdonságokból áll az élet - különösen, ha múzsánk ezúttal egy friss, puha füstölt kolbász. A forró, zöldséges krumplileves pedig (ezúttal rendes adag friss házi tejföllel), a hideg napokon mindig jólesik.
Hozzávalók:
1/2 kg krumpli
2 szál sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, majoranna, egész kömény, pirospaprika
olaj
tejföl a tálaláshoz
1 szál friss (nem száraz) füstölt kolbász
Az apróra vágott hagymát az olajon megpároljuk, beletesszük a köménymagot és enyhén megpirítjuk. Belekeverjük a pirospaprikát, majd a felkarikázott zöldségeket, a fokhagymát és a feldarabolt krumplit, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt megpároljuk, vigyázva, nehogy leégjen. Kb. 5 perc múlva felengedjük vízzel, hogy épp ellepje és puhára főzzük.
A kolbászt felkarikázzuk és grillserpenyőben megpirítjuk. A tejföllel együtt tálaláskor adjuk a leveshez.