Életem első puncstortája: a következőnek szebbnek kell lennie, de finomabbnak nem muszáj. A nyáron eltett rumos meggy és a darálás előtt enyhén megpirított dió megtette a hatását - sikerült egy klasszikus ízvilágú, de a megszokottnál rafináltabb tölteléket készíteni.
Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
6 ek. porcukor
6 púpozott ek. liszt
Késhegynyi szódabikarbóna
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, majd a kanalanként hozzáadott cukorral fényesre keverjük. Ehhez adjuk hozzá folyamatos keverés mellett a sárgáját, majd a szódabikarbónával elkevert lisztet. Kivajazott-lisztezett tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.
Ha kihűlt, alsó és felső részéből egy-egy lapot levágunk, a közepéből pedig elkészítjük a tölteléket a következő módon:
Puncstöltelék
Piskótalap
2 ek. jó minőségű kakaópor
5 dkg reszelt fekete csokoládé
5 dkg pirított, darált dió
5 ek. rum
10-15 szem rumos meggy
porcukor, egy kevés tej
meggylekvár
A piskótát darabokra tördelve egy keverőtálba tesszük. Összekeverjük a kakaóval, a csokival, a darált dióval, a rummal és a kimagozott rumos meggyel, kevés porcukorral és egy evőkanál meggylekvárral. Hozzáadjuk a rumot és annyi tejet, hogy jó gyúrható, de nem ragadós masszát kapjunk.
A levágott tésztalap alját visszatesszük a sütőformába, megkenjük lekvárral. Rásimítjuk a tölteléket, majd befedjük a szintén lekvárral megkent felső piskótalappal. Rövid időre a hűtőbe tesszük (ha szükséges, préseljük le valamivel).
Fél óra elteltével vegyük ki a tortaformából, és vonjuk be a meggylével rózsaszínűre festett citromos cukormázzal.
Cukormáz
30 dkg cukor
1/2 citrom leve
1 ek. rum
1 ek. meggylé
1 ek víz
A cukrot a folyadékokkal folyósra keverjük, és rácsorgatjuk a tészta tetejére, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta.