Egyik kedvenc konyhai elfoglaltságom a befőzés: imádok dzsemeket, lekvárokat gyártani, és hihetetlen örömmel tölt el a tele kamra látványa. Ilyenkor januárban azonban (bár a kiürüléstől még nem kell tartani), magam is ráunok kissé a rendelkezésre álló készletre, és maga a tevékenység is hiányzik.
Mivel az idén nem főztem karácsonyra narancslekvárt, eszembe jutott, hogy azért a sütemények mellé jó lenne valamilyen narancsos öntet - ez lett belőle.
Hozzávalók:
1 kg narancs
1 db citrom
20 dkg cukor
3 cl vodka
A narancsok és a citrom héját zöldséghámozóval vékonyan lehántjuk, és gyufaszál vastagságúra felvágjuk. A gyümölcsök húsát megtisztítjuk a hártyáktól és belső fehér héjtól (ettől keserű lesz), és a levével együtt, a cukorral felfőzzük, majd merülőmixerrel pépesítjük. Beletesszük a feldarabolt narancshéjat, ezzel együtt is átforraljuk. A tűzről levéve öntjük hozzá a vodkát.