Tiramisu: Egy kanálnyi boldogság, egy falatnyi történelem
Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat. De vajon honnan ered, és milyen történetek fűződnek hozzá?
A tiramisu eredete és legendái
A tiramisu eredetéről több elmélet is létezik, de a legvalószínűbb, hogy Észak-Olaszországból, Veneto régióból származik. Egyesek szerint Trevisóban alkották meg az 1960-as években, míg más források egy 17. századi eredetre utalnak, amikor a desszertet a toszkán nagyherceg, III. Cosimo de’ Medici számára készítették. Egy romantikus legenda szerint a tiramisut egy velencei kurtizán találta ki, aki az édesség energizáló hatásában bízva szolgálta fel vendégeinek. Az elnevezés is ezt sugallja: a „tirami sù” olaszul annyit jelent, hogy „emelj fel” vagy „dobj fel”, ami a desszert élénkítő hatására utal.
A tiramisu N28 módra – Nagy Szabolcs séf receptje Nagy Szabolcs, a Bib Gourmand ajánlott és Michelin Év Szervíze díjas N28 Wine & Kitchen séfje saját interpretációban alkotta meg az ikonikus desszertet, amely az étterem déli menüjének egyik kiemelt és gyakran visszatérő édessége. A séf verziója megőrzi a klasszikus ízvilágot, mégis egyedi textúrákkal és prémium alapanyagokkal emeli új szintre.
Hozzávalók egy klasszikus méretű tepsihez:
Házi piskóta:
Hozzávalók:
- 5 egész tojás
- 100 gr kristálycukor
- 100 gr liszt
Elkészítés: Az 5 tojásból és a 100 gr kristálycukorból habot készítünk. Egészbe bele lehet rakni nyugodtan a tojásokat. Amikor jó nagy hab lesz belőle, akkor 100 gr lisztet beleszitálunk, elkeverjük és megsütjük 180 fokon 8-9 perc alatt. Ha kész van, akkor nekiállhatunk a krémnek.
Krém:
Hozzávalók:
- 7 tojás sárgája
- 100 gr kristálycukor
- 0,5 kg mascarpon
- espresso
Elkészítés: 7 db tojássárgát elkezdek habbá verni, közben 100 gr cukorból csinálok egy kis cukorszirupot egy nagyon kevés víz hozzáadásával. Amikor lassú buborékok láthatók, akkor elérte a kellő hőmérsékletet a szirup. Ekkor ezt ráöntöm a tojássárgájára és addig verem habverővel, míg ki nem hül. Aztán belerakom az 0,5 kg mascarponet, amivel együtt egy keményebb habot verek és kész is.
A piskótát a lefőzött kávéval és igény szerint egy kis amorettoval átitatom és már csak a rétegezés van hátra. A fele piskótát belerakom a tepsibe, arra rárakom a krémet és még egy piskóta réteggel befedem. A tetejére kakaót szitálok és ideális esetben fél órára berakom a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Extra tipp: Mi az N28-ban gyümölcsragut készítünk a tetejére szederből vagy áfonyából, ami csodás fanyar ízt ad hozzá a desszerthez.
A Tiramisu Világnapja tökéletes alkalom arra, hogy újra felfedezzük ezt az örök klasszikust – akár egy autentikus olasz recept alapján, akár egy modern séf egyedi változatában. Az N28 különleges tiramisuja méltó tisztelgés e világhírű édesség előtt!