Nem ítélem el az időjárást, hogy így bánik velünk - hiszen mikor legyen hideg, ha nem télen. Viszont a mediterrán konyhára, vagy a könnyű francia ételekre ilyenkor gondolni sem tudok. Most nem elég, ha forró a leves, kefejezetten jólesnek a sűrű, nehéz, idényjellegű ételek és alapanyagok: például a bab és a szalonna, különösen együtt!
Hozzávalók:
200 g szárazbab, előzőleg egy éjszakára beáztatva
3 aprított, közepes fej vöröshagyma
3 sárgarépa (tisztítva, darabolva)
3 gerezd fokhagyma, áttörve
1 l csirkealaplé
só, bors
fűszerek: babérlevél, majoranna, kakukkfű
6 dkg vaj
A vajon pirítsuk meg a hagymát, a fokhagymát és a répát, míg megpuhulnak, és épp elkezdenek színeződni. Akkor tegyük bele a leszűrt babot, a csirkealaplét, a sót és a fűszereket. Főzzük puhára (kb. egy óra), majd turmixoljuk le. Szükség szerint sózzuk, ha túl sűrű lett, hígítsuk egy kis alaplével. Pirított bacon szeletekkel és frissen őrölt fekete borssal tálaljuk.