Nem egészséges mértékben szeretem az oldalast: annál sokkal jobban. Mivel ráadásul egy nem egészséges ételről van szó, igazából folyamatos önmagtartóztatásban élek (nem szeretném, ha rám lenne írva, hogy szeretek főzni).
Időnként azonban nem bírom tovább: muszáj felfalnom egy tepsivel. Ez sajnos nemcsak a téli időszakban tör rám, amikor talán az időjárásra hivatkozva védhető e szenvedély - nyáron, a legnagyobb hőségben kívánom a legjobban a zsíros csontocskákat. A különbség annyi, hogy most téli körettel, melegen, nyáron hidegen fogyasztom, jó sok kovászos uborkával (meg fehér kenyérrel, mert az úgy jó).
Hozzávalók:
1 kg darabolt mangalica oldalas
1 fej fokhagyma
4 fej vöröshagyma
A fűszersóhoz:
1 ek. finom szemcséjű tengeri só
1 tk. édes pirospaprika
1 kk. csípős pirospaprika
1 tk. őrölt kömény
1 kk. őrölt fekete bors
3 gerezd zúzott fokhagyma
Összeállítjuk a fűszersót, és az oldalas darabokat bedörzsöljük vele, és egy órára betesszük a hűtőbe. Ezt követően tűzálló tálba rakjuk, mellészórjuk az egy fej megtisztított fokhagyma gerezdjeit, a negyedekre vágott vöröshagymákat, majd lefedve, 180 fokos sütőben lassan zsírjára sütjük.
Köret: http://ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/02/02/fuszeres_sargaborsopure_piritott_hagymakarikakkal