Az utóbbi hónapokban furcsa ritmust vett fel az életem: az is ünnep, ha főzök, és az is, amikor nem… Tegnap nem főztem, mert egy különleges vendégségbe voltam hivatalos, így csak reggel „konyháztam” egy kicsit. Szerencsére elég korán kelek ahhoz, hogy egy igazi, vasárnapi reggeli beleférjen az időbe, így végre kipróbálhattam ezt a zöldséges omlettet.
Jól tettem, hogy nem ettem sokat, mert nagyon kellemes társaságban elköltött, igazán jó ebéd várt rám. Kedves Olvasók, akik a Dining Guide-on olvassátok Ted Aprajev írásait, tudjátok meg: nem beszél a levegőbe! Tudja, mi a jó és meg is tudja csinálni. Tegnapi vendéglátóim ugyanis ők voltak feleségével, Zsuzsával. A menü nagyon egyszerű, kiválóan elkészített, ízletes fogásokból állt – olyan igazi vasárnapi ebéd volt: előételnek különleges, fűszeres szárnyasmáj és zúzafalatkákkal, húsleves, és omlós, friss sült kacsa hagymás burgonyával.
Desszertnek az én konyakkrémes csokitortámat ettük, aminek a továbbfejlesztett receptjét hamarosan közzéteszem, ugyanis Ted felhívta a figyelmemet néhány apróságra a krém ízharmóniájával kapcsolatban, és kiváló ötletet adott a tökéletesítés módjára is.
Hozzávalók
- 100 g brokkoli, apró virágaira szedve
- 2 ek. olívaolaj
- 2 cm gyömbér, reszelve
- 1 zöld chilipaprika kimagozva és szeletelve
- 5 újhagyma felaprítva
- 100 g babcsíra
- só, koriander, őrölt fekete bors
- 1 ek. szójaszósz
- 4 tojás
- 1 ek. tejszín
A brokkolit dobjuk 2-3 percre forrásban lévő, sós vízbe, majd szűrjük le. Az olajat hevítsük fel egy serpenyőben, adjuk hozzá a gyömbért, a fokhagymát és a chilit, süssük egy percig. Tegyük bele az újhagymát és a brokkolit és egyenletesen forgassuk össze, majd adjuk hozzá a babcsírát és a szójaszószt. Ízesítsük korianderrel, borssal, szükség szerint sózzuk.
A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját keverjük ki a tejszínnel, a fehérjéből egy csipet sóval verjünk habot. Lazán keverjük össze, és a masszából süssünk palacsinta vékonyságú omletteket, melyeket megtöltünk a fűszeres keverékkel.