Ma a piac helyett Indiába megyünk – lélekben, fizikailag a kamrába és a hűtőhöz: elvileg minden hozzávalónak lennie kell néhány méteren belül. Míg a tavasz első napján az utolsókat rúgja rajtunk a tél, az erős keleti fűszerek erőt adnak. Soványabbak nem leszünk tőle, de jobb kedvűek igen.
Hozzávalók:
- 20 dkg lencse
- 1 l víz
- 4 cm felszeletelt, friss gyömbér
- ½ tk. kurkuma
- ½ tk. só
- 3 ek. vaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 fej aprított vöröshagyma
- 1 tk. római kömény
- 1 tk. őrölt koriander
- ¼ tk. csilipor
- Friss korianderlevél a tálaláshoz
Az előző este beáztatott lencsét egy közepes méretű lábosban feltesszük főni. Forrás után hozzáadjuk a gyömbért és a kurkumát, majd lassú tűzön, lefedve, időnként megkeverve puhára főzzük (kb. 1 óra). Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, beletesszük a fokhagymát és a vöröshagymát, majd közepes lángon 2-3 percig pirítjuk, míg a hagyma aranyszínű lesz. Beletesszük a római köményt, a koriandert és a csiliport, és 2 percig főzzük.
A fűszeres hagymakeveréket a puhára főtt lencséhez adjuk, és szükség szerint pépesítjük. Friss korianderrel megszórva, pirítóssal tálaljuk.
