http://ketcicakonyhaja.blog.hu/2010/11/29/marhagulyas_extrak_nelkul
Marhagulyást, extrák nélkül! Mert a reformkorban ez még reformételnek számított: a világszerte jól ismert gulyás, pörkölthús vagy paprikás elterjedése nem csupán a pásztor- és paraszti hagyományoknak köszönhető. Művelődéstörténeti, politikai háttere is van - a II. Józseffel szemben dacoló nemesi ellenzék a köznép gulyáshús ételét mutatta fel (a nyelv, a divat, a zene, a tánc stb. mellett) a magyar kultúra önállóságának jelképeként. Később az étel a népiesség egyik szimbólumaként tűnt fel a polgári, a főúri és nemesi asztaloknál – és természetesen a kávéházak ételkínálatában is. Az addigi német nyelvű szakácskönyvek mellett 1816-ban végre megjelent egy magyar munka: Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyve. Ez évtizedeken át számos kiadást ért meg. A szerző szakács volt, mégpedig a nádor szakácsának tanítványa, aki a főnemesi háztartások és a nagyobb számú vásárlóközönséget jelentő nemesi és polgári középosztály igényeit egyaránt igyekezett kielégíteni. Maga a gulyás/pörkölt/paprikás ételtípus az első kiadásokból még hiányzott. Később, 1830-ban a IV. kiadásában már Czifray is említi a paprikát. Az ételtípusból három változatot sorol fel, kettőt marhahúsból és egyet baromfiból, mégpedig a gulyásos hús, pörkölt hús és a paprikás ételneveket használva.
(forrás: http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/1999/9942/reformko/reformko.htm)