A Két Cica Konyhája

Medvehagyma medvehagymával

2011.3.26. 08:30
Medvehagyma medvehagymával

 

(fotó: http://fns.csokolade.hu/2010/04/02/medvehagyma-vadaszat-banyaval/

 

Végre van időm arra, hogy idényjellegűvé tegyem a táplálkozásomat – és a blogot, természetesen. Ma reggel egy komolyabb medvehagyma-szállítmánnyal érkeztem haza a piacról, és amíg tart, azt fogok főzni belőle, ami eszembe jut –mivel korábban csak spenót helyett, főzelékként alkalmaztam, volt pécsi egyetemista barátaimtól tanult módon. Többek mellett a húgom tudna sokat mesélni a „tavaszköszöntő”, enyhe fokhagymaszagban úszó koleszfolyosókról, én csak látogatóban jártam ott. Persze mindenki a Mecsekből szerezte be, furcsa is volt a piacon alkudni rá, 300 Ft/csomag áron.
Most először utánanéztem, hogy a tavasz első ehető megnyilvánulása milyen növény tulajdonképpen: a prekoncepcióm az volt, hogy csak jellegzetes illata miatt kapta a hagyma nevet, de nem lett igazam:
(forrás: www. wikipédia.hu)
A medvehagyma (Allium ursinum) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának, spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, a hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozó faj. Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.
Fehér, megnyúlt buzogány alakú (45 mm hosszúra és 5 mm vastagra hízó) hagymájából rendesen két nagy, tojásdad, hosszú nyelű, a végén kihegyesedő, 15–25 cm magasra emelkedő tőlevelet hoz. A külső levél hüvelye hártyás. Levéllemeze átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé.
Virágrügyeit két hártyaszerű, barna buroklevél védi. A kinyílt virágok hófehérek, háromszögletű tőkocsányon, tömött ernyőkben nyílnak. Három rekeszű toktermése van.
Évelő növény. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik.
Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak. Tömeges tenyészhelye a Mecsek, ahol legkorábban Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin jelenik meg.
Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.
Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a – hasonló körülmények között élő – májusi gyöngyvirággal (Convallaria majalis) illetve az őszi kikericcsel (Colchicum autumnale). Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok.
A medvehagyma és a másik két növény közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma-illatúak, míg a másik két növényé nem. A gyöngyvirág levelei rövidebbek és jelentősen szélesebb, tojásdad alakúak; virágai pedig nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek és édes illatúak. A medvehagymához alakban közelebb álló kikericsnek pedig más az élőhelye: a medvehagymával ellentétben füves réteken, napfényes mezőkön nő.
 
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr552772434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

indust · http://indust.hu 2011.03.28. 11:48:55

300 csomójáért? Akkor jó üzlet, napi 3-4ezerért szállítják oda az embereket és 60+ csomót várnak el nap végére. :D

ragi 2011.03.28. 14:43:03

Pesten 500 Ft egy csomó... Illetve ha 300, akkor csak fele annyi. Megpróbáltam ládában termeszteni, de 10 hagymából csak 2 levél lett :(
süti beállítások módosítása