Bárány kofta csilivel és barna sörrel
Egy nyári ház kinyitása sok meglepetést tartogat, egyet kivéve: biztosan sokat kell takarítani. Mivel már ősszel is voltak problémáim a sütővel, eleve nem báránysülttel készültem, hanem darált báránycombot szállítottam magammal a hűtőtáskában.
Ezen a ponton elérkeztünk a másik sarkalatos problémához: a közhiedelemmel ellentétben falun nem lehet egyszerűen élelmiszerhez jutni. Alig tart már valaki állatot, de még a konyhakertek nagy részében is fű és tuják ékeskednek. Egy varázsszót ismernek a falusiak: a teszkót. Piacra ugyanis csak az osztrákok meg a burzsujok járnak (meg én, ha itt vagyok már szombaton), és el kell, hogy mondjam: könnyebben adnak vissza az árusok euróban, mint forintban, és az árfekvés is ennek megfelelő.
Így én szégyenszemre Budapestről hozom az alapanyagokat – már az is előfordult, hogy nemcsak magamnak, mert a Fény utcai piacon olcsóbb a kacsa, mint itt (a Szigetközben járunk).
Vissza a húsvéti bárányhoz: olyan ételt választottam ma ebédre, amit serpenyőben is el lehet készíteni. Kicsit arabosra sikerült így a menü, de mindenki szerette a barna sörben főtt, csilis báránygombócokat.
Hozzávalók:
- 1 kg darált bárányhús
- 1 finomra aprított vöröshagyma
- ½ aprított zöld csili
- 3 teáskanál reszelt gyömbér
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 tojás
- 2,5 dkg friss zsemlemorzsa
- só
- 2 evőkanál vaj
A darált húst összekeverjük a többi összetevővel, és csapott evőkanálnyi adagonként gombócokat formálunk belőle. A gombócokat a vajban szép barnára sütjük, és félretesszük.
A szószhoz:
- 1 evőkanál vaj
- 1 felszeletelt vöröshagyma
- ½ aprított zöld csili
- 3 teáskanál frissen reszelt gyömbér
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 3 teáskanál őrölt koriander
- 2 teáskanál őrölt rómaikömény
- 1 teáskanál csilipor
- 3,5 dl barna sör (Dreher Bak)
- 3,5 dl kókusztej
Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, beletesszük a vöröshagymát, a csilit, a gyömbért, a fokhagymát és a kurkumát, majd lassú tűzön addig pároljuk, míg a hagyma megpuhul. Hozzáadjuk a koriandert, a rómaiköményt, a csiliport, a húsgombócokat és a sört, finoman megkeverjük és lefedve, lassú tűzön 30 percig főzzük. Akkor belekeverjük a kókusztejet, és további 10 perc alatt összefőzzük.
Főtt jázminrizzsel tálaljuk.
