Ha a citromos sör finom, miért ne lenne jó a sörös citromtorta is? Nos, a kísérletet elvégeztem, és örömmel tudatom: az eredmény nem egyszerűen fogyasztható, kifejezetten jó lett. Esztétikailag nem felelt meg ugyan egy szép, áttetsző francia tarte citronnal szemben támasztott elvárásoknak: a sörtől elveszítette a krém az áttetszőségét, a benne lévő buborékoktól pedig nem lett olyan homogén a felszíne, cserébe viszont a teteje enyhén ropogós és kellemesen karamelles, az íze pedig enyhén édeskésebb a megszokottnál. Összességében véve kifejezetten finom, és jól esett rá a sör, így azt hiszem, a nyári kerti sütögetések állandó szereplője lesz.
Hozzávalók:
- 350 g vajastészta (recept: http://ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/04/14/normandiai_almatorta)
A töltelékhez:
- 220 g porcukor
- 4 tojás
- 200 ml tejszín
- 200 ml frissen facsart, leszűrt citromlé
- 100 ml világos sör (Dreher Classic), buborékmentesítve, amennyire lehet
A sütöt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát kinyújtjuk, és egy 25 cm-es tortaformába tesszük, ügyelve arra, hogy legalább 2 cm magas pereme legyen. 10 percig sütőpapírral lefedve sütjük, majd további 10 percig anélkül, hogy ropogós legyen - így nem ázik el, ha beleöntjük a folyékony tölteléket.
A töltelékhez simára keverjük a cukrot, a tojást, a tejszínt és a citromlevet, majd a végén lazán hozzákeverjük a sört is. A tetejéről lekanalazzuk a buborékokat és a habot, amennyire lehet.
160 fokon sütjük, 20-25 percig, míg a töltelék megszilárdul. Szobahőmérségleten kihűtjük, majd legalább két órára a hűtőbe tesszük, hogy könnyen szeletelhetővé váljon. Mi hideg sörrel tálaltuk, de fiatalkorúak fogyaszthatják fagylalttal is.