A Két Cica Konyhája

Érik a gyümölcs

Érik a gyümölcs

 

 

A túrós réteshez tálalt cseresznyemártás alapanyagát a fáról szedtem, a hozzáadott cseresznyepálinka pedig tavalyi "termés". Sajnos a kertünkben e pillanatban más „szüretelnivaló” nem található, de az óriási, harmincéves cseresznyefa nagy értéket képvisel. Nemcsak roskadásig érik rajta a ropogós, egészséges, soha nem permetezett gyümölcs, de menedéket ad a nap és a kíváncsi szemek elől egész nyárra. A lombjai alatt álló kerti asztal körül zajlik az élet szeptemberig – tavaly nyáron ezt a blogot is itt készítettem elő, itt magoztam a befőzni való gyümölcsöt, aprítottam a csalamádét, és nem utolsó sorban itt zajlanak az étkezések is.

Ez a házi túrós rétes és a friss cseresznyemártás tökéletes folytatása volt a tegnap „feltálalt” grillezett csirkemellnek és sült paprikának.

 

Túrós rétes friss cseresznyemártással

 

Hozzávalók:

A réteshez

-      250 g leveles tészta vékonyra kisodorva

-      200 g túró

-      1 dl tejföl

-      1 citrom héja

-      1 tojássárgája

-      1 teáskanál vanília kivonat

-      5 evőkanál porcukor (+ egy kicsi a beszóráshoz)

A mártáshoz

-      200g magozott, friss cseresznye

-      1 dl víz

-      2 evőkanál méz

-      1 teáskanál cseresznyepálinka

A túrót simára keverjük a hozzávalókkal és a sütőpapíron vékonyra nyújtott leveles tésztára halmozzuk, majd a sütőpapír segítségével feltekerjük, és tepsibe tesszük. 180 fokos, előmelegített sütőben aranyló barnára sütjük. Tálaláskor a tányéron vékonyan megszórjuk porcukorral.

A kimagozott cseresznyét a vizet aláöntve feltesszük főni. Mikor láthatólag kezd puhulni (4-5 perc múlva), levesszük a tűzről és botmixerrel félig összezúzzuk, ügyelve, hogy a szemek fele egészben maradjon. A mézet és a pálinkát hozzákeverve, frissen a rétes mellé tálaljuk.

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr122985192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Müszélia 2011.08.08. 19:35:45

elbírna ez több cseri pálinkát is

zajko 2012.06.02. 10:09:18

nem lehet rosz kifogom probálni
süti beállítások módosítása