A túrós réteshez tálalt cseresznyemártás alapanyagát a fáról szedtem, a hozzáadott cseresznyepálinka pedig tavalyi "termés". Sajnos a kertünkben e pillanatban más „szüretelnivaló” nem található, de az óriási, harmincéves cseresznyefa nagy értéket képvisel. Nemcsak roskadásig érik rajta a ropogós, egészséges, soha nem permetezett gyümölcs, de menedéket ad a nap és a kíváncsi szemek elől egész nyárra. A lombjai alatt álló kerti asztal körül zajlik az élet szeptemberig – tavaly nyáron ezt a blogot is itt készítettem elő, itt magoztam a befőzni való gyümölcsöt, aprítottam a csalamádét, és nem utolsó sorban itt zajlanak az étkezések is.
Ez a házi túrós rétes és a friss cseresznyemártás tökéletes folytatása volt a tegnap „feltálalt” grillezett csirkemellnek és sült paprikának.
Túrós rétes friss cseresznyemártással
Hozzávalók:
A réteshez
- 250 g leveles tészta vékonyra kisodorva
- 200 g túró
- 1 dl tejföl
- 1 citrom héja
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 5 evőkanál porcukor (+ egy kicsi a beszóráshoz)
A mártáshoz
- 200g magozott, friss cseresznye
- 1 dl víz
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál cseresznyepálinka
A túrót simára keverjük a hozzávalókkal és a sütőpapíron vékonyra nyújtott leveles tésztára halmozzuk, majd a sütőpapír segítségével feltekerjük, és tepsibe tesszük. 180 fokos, előmelegített sütőben aranyló barnára sütjük. Tálaláskor a tányéron vékonyan megszórjuk porcukorral.
A kimagozott cseresznyét a vizet aláöntve feltesszük főni. Mikor láthatólag kezd puhulni (4-5 perc múlva), levesszük a tűzről és botmixerrel félig összezúzzuk, ügyelve, hogy a szemek fele egészben maradjon. A mézet és a pálinkát hozzákeverve, frissen a rétes mellé tálaljuk.