A Két Cica Konyhája

Nyári töltött karalábé

Nyári töltött karalábé

 

 

A töltött karalábé hagyományosan tavaszi étel, hiszen az elsők között válik fogyaszthatóvá az idényzöldségek közül - hússal töltött változata nekem is a kedvenceim közé tartozik. Ilyenkor, nyár végén már általában túl nagy és „fás” az ily módon való felhasználáshoz, de a helyzet nem reménytelen: gondos válogatás után lehet találni puhára párolható, szép darabokat. Bár a júliusi hidegben már a csülkös bablevesen gondolkodtam, a nyár visszatértével újra kedvem támadt valami nagyon könnyű, zöldséges fogáshoz. Így jutott eszembe ez a „nyári”, húsmentes töltött karalábé, amit a nagymamám szokott készíteni – én máshol még nem ettem ilyet. Az elkészítése nagyon egyszerű és gyors, önmagában fogyasztva könnyű fogás (bár a tejszínes mártás a fogyókúrázóknak nem ajánlható), és köretként sem tartozik a legnehezebbek közé.
 
Hozzávalók:
-          6 közepes méretű karalábé
-          4 tojás
-          2 dl tejföl
-          2 evőkanál olívaolaj
-          2 dl tejszín
-          só, bors, őrölt szerecsendió
-          snidling, apróra vágva
 
A karalábékat alaposan meghámozzuk úgy, hogy a héj alsó rétegei, a szálkás részek is eltávolításra kerüljenek. Kivájjuk őket, az így nyert karalábéforgácsot egy külön lábasban félretesszük. A tojásokat habosra verjük, és hozzákeverjük a tejfölt. Sózzuk, borsozzuk, egy kis szerecsendióval és egy evőkanálnyi friss snidlinggel ízesítjük, majd az így nyert keveréket betöltjük a kivájt karalábékba. Egy tűzálló tálban kevés vizet aláöntve, lefedve puhára pároljuk őket (a sütőt 180 fokra melegítjük elő, kb. 30 percig tart a folyamat). Ha megpuhult, levesszük a fedőt, és a tetejét halványpirosra sütjük.
A mártáshoz a karalábéforgácsot olajon puhára pároljuk, majd pépesítjük. Felöntjük a tejszínnel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd tálaláskor megszórjuk snidlinggel.
 
 
Szavazz Te is A Két Cica Konyhájára  Goldenblogon: http://goldenblog.hu/szavazas.aspx?bId=1266 - Köszönjük!

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr823158690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Müszélia 2011.08.21. 19:41:09

nyami! de még egy kis sajtot a tetejére. ha már karalábé, legyen kövér.
süti beállítások módosítása