A töltött karalábé hagyományosan tavaszi étel, hiszen az elsők között válik fogyaszthatóvá az idényzöldségek közül - hússal töltött változata nekem is a kedvenceim közé tartozik. Ilyenkor, nyár végén már általában túl nagy és „fás” az ily módon való felhasználáshoz, de a helyzet nem reménytelen: gondos válogatás után lehet találni puhára párolható, szép darabokat. Bár a júliusi hidegben már a csülkös bablevesen gondolkodtam, a nyár visszatértével újra kedvem támadt valami nagyon könnyű, zöldséges fogáshoz. Így jutott eszembe ez a „nyári”, húsmentes töltött karalábé, amit a nagymamám szokott készíteni – én máshol még nem ettem ilyet. Az elkészítése nagyon egyszerű és gyors, önmagában fogyasztva könnyű fogás (bár a tejszínes mártás a fogyókúrázóknak nem ajánlható), és köretként sem tartozik a legnehezebbek közé.
Hozzávalók:
- 6 közepes méretű karalábé
- 4 tojás
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 dl tejszín
- só, bors, őrölt szerecsendió
- snidling, apróra vágva
A karalábékat alaposan meghámozzuk úgy, hogy a héj alsó rétegei, a szálkás részek is eltávolításra kerüljenek. Kivájjuk őket, az így nyert karalábéforgácsot egy külön lábasban félretesszük. A tojásokat habosra verjük, és hozzákeverjük a tejfölt. Sózzuk, borsozzuk, egy kis szerecsendióval és egy evőkanálnyi friss snidlinggel ízesítjük, majd az így nyert keveréket betöltjük a kivájt karalábékba. Egy tűzálló tálban kevés vizet aláöntve, lefedve puhára pároljuk őket (a sütőt 180 fokra melegítjük elő, kb. 30 percig tart a folyamat). Ha megpuhult, levesszük a fedőt, és a tetejét halványpirosra sütjük.
A mártáshoz a karalábéforgácsot olajon puhára pároljuk, majd pépesítjük. Felöntjük a tejszínnel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd tálaláskor megszórjuk snidlinggel.
Szavazz Te is A Két Cica Konyhájára Goldenblogon: http://goldenblog.hu/szavazas.aspx?bId=1266 - Köszönjük!