Ideje volt már egy igazi, ütős desszert készítésének - a nyárutó a befőzések és a "besűrűsödött" szeptember miatt rohanósra sikerült, szokásommal ellentétben nem sütöttem jókat. De megígérem, hogy lassan visszatérünk a rendes kerékvágásba! Most kihasználtam, hogy még van erdei szeder és kerti bazsalikom, és együtt használtam őket a kedvenc, porhanyós tésztába töltött csokikrémtortámhoz.
Korábban csilivel készítettem, de még nem jött el az ideje az ilyen intenzív, csípős ízek élvezetének - az időjárás jelentésből kiindulva hétvégére megérkezik. Ez a torta pedig bearanyozta a vénasszonyok nyárának utolsó estéjét...
Hozzávalók:
Alaptészta
- 250 g liszt
- 130 g vaj
- 8 g porcukor
- 1 tojás
- egy csipetnyi só
Egy tálban összekeverjük a vajat, a cukrot, a sót, majd beletesszük a tojást és összekeverjük. Hozzáöntjük a lisztet, és alaposan összedolgozzuk, majd a tésztát egy órán át a hűtőben pihentetjük. Ezután kör alakban kinyújtjuk, kivajazott 23 cm átmérőjű tortaformába fektetjük, hogy kb. 1,5 cm-es pereme legyen. 180 fokos, előmelegített sütőben 5 percig elősütjük. Ezt követően beleöntjük az előkészített tölteléket, és 140 fokon további 25 percig sütjük. Friss gyümölccsel díszítve tálaljuk.
Fekete csokoládés töltelék:
- 300 g fekete csokoládé
- 5 deci tejszín
- 4 tojássárgája
- 10 g porcukor
- 1 evőkanál apróra vágott friss bazsalikomlevél
A tejszínben kis lángon felolvasztjuk a csokoládét, majd hozzáadjuk az előzetesen a cukorral kikevert tojássárgáját és a bazsalikomot. Az elkészült masszát az elősütött tésztába öntjük és a fent leírtak alapján készre sütjük.