A paszternák elvileg divatba jött az utóbbi években, de ahhoz nem eléggé, hogy mindenhol árulják: a Fény utcai piacon egy őstermelőnél van csak, aki (majdnem) aranyáron adja. Mivel nagyon szeretem, elhatároztam, hogy a magam eszközeivel reklámozni fogom, hogy nagyobb legyen rá a kereslet – a többi árus azt mondja, azért nem ültetnek, mert nem keresi senki.
Egy, a petrezselyemhez megszólalásig hasonlító gyökérzöldségről beszélünk, ami sokkal húsosabb és fűszeresebb az előbbinél, az íze édeskés, nyersen és sütve-főzve is isteni. Most egy (tényleg) 20 perces levest készítettem belőle, mert egyéb erényei mellett gyorsan megpuhul.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 2 nagyobb paszternák
- 2 savanykás zöld alma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csomó friss petrezselyemzöld
- 1 liter zöldség alaplé
- 1 doboz tejföl
- só, őrölt fehér bors
- 2 szelet szikkadt kenyér
- 1 gerezd fokhagyma
A vajat és az olívaolajat összemelegítjük, és megpároljuk benne az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt paszternákot, és enyhén megpirítjuk, majd felengedjük az alaplével. Beletesszük a meghámozott, gerezdekre vágott almát, megsózzuk és puhára főzzük. Akkor levesszük a tűzről és pépesítjük a levest. Belekeverjük a tejfölt, és újra felforraljuk. A fehér borsot és a petrezselyemzöldet a végén, a tálalás előtt adjuk hozzá.
Miközben fő a leves, két szelet szikkadt kenyeret megpirítunk, és mindkét oldalát bedörzsöljük fokhagymával. Kockákra vágjuk, és fogyasztás előtt a leveshez adjuk.