Imádom a forralt bort, a puncsot, de ezekből mégsem ihatok annyit, amennyit szeretnék: végül is alkoholról van szó. De szerencsére figyelemmel kísérek más gasztroblogokat is, és Mirelle írt róla karácsony előtt, hogy ő forralt cidert készített. A cider a nyári kedvenceim közé tartozik, de most vettem néhány üveggel: míg a bor alkoholtartalma 10-11 %, a cideré 4,5 %, ami a forralással még csökken, tehát nyugodtan megihatok belőle egy-egy csészével akár egy hétfő este is…
Hozzávalók:
- 7 deci körte cider (Somersby)
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 körte hámozva, kockákra vágva
- 4-5 szem kardamommag
- 1 narancs és 1 citrom héja, vékonyan lehámozva
A cukrot egy lábosba szórom, és felhevítem. Mikor elkezd karamellizálódni, beleteszem a hámozott, darabolt körtét és elkeverem, hogy az olvadt cukor bevonja a gyümölcsöt. Mikor a körtedarabok elkezdenek puhulni, felöntöm a ciderrel. Beleteszem a narancs- és citromhéjat, majd a kardamomot, és lassú tűzön 10-15 percig főzöm. Miután levettem a tűzről, kiszedem belőle a kardamommagot, és a gyümölccsel együtt poharakba szedem. Egy kis veszélytelem öröm munka után, munka előtt…