A Két Cica Konyhája

Túróval töltött zsemle

Túróval töltött zsemle

 

Egy slágertermék a mama-hotel konyhájából: az influenzás menü gyöngyszeme!

 

Szerintem mindenki erős nosztalgiával emlékszik a jó kis gyerekkori megfázásokra, influenzákra, a lógásra a suliból. Az ágyban töltött szép napokat nemcsak a végtelenített rajzfilmek és a meseolvasás édesítette meg, hanem a kedvenc ételek sora is, amit a szüleink tálcán hordtak az ágyba. Szabad volt morzsázni, és senki nem foglalkozott vele, mi az egészséges, mert gyógyulni csak finom dolgoktól lehet, ugyebár…

 

Az én kedvencem a túróval töltött zsemle és a friss, meleg körtekompót volt. Most ugyan semmi bajom nincs, azért szívesen eltöltenék heverészve néhány napot, de sajnos nem tehetem. Maradt hát a vigasztaló menü vacsorára, amit egyébként életemben először készítettem el magamnak – ez talán betudható a felnőtté válás holtig tartó folyamatában egy fontos mérföldkőnek.

 

Hozzávalók:

-          6 darab zsemle

-          250 g túró

-          200 g tejföl

-          3 evőkanál méz

-          1 tojás

-          1 citrom héja + 1 kávéskanál citromlé

-          100 g mazsola

-          1 kávéskanál vaníliapor

-          kb. 2,5 deci tej

-          6 kávéskanál vaj + a 1 sütőtál kikenéséhez

 

A zsemlék tetejét levágjuk, és a belsejükből kivájjuk a tésztát. A túrót kikeverjük a tojással, a mézzel és a tejföllel, beleszórjuk a mazsolát, a vaníliaport, belereszeljük a citromhéjat és facsarunk bele némi citromlevet is. A kivájt zsemléket megforgatjuk a tejben kívül-belül (vigyázva, hogy ne ázzon el), egy kivajazott tűzálló tálba sorakoztatjuk, és megtöltjük a túrós töltelékkel. A zsemlék levágott tetejét is megforgatjuk a tejben, és visszatesszük őket a helyükre. Minden zsemle tetejére teszünk egy-egy kávéskanál vajat, hogy szép pirosra süljenek, és 180 fokos, előmelegített sütőben 20 perc alatt ropogósra sütjük.

(Én a zsemlebeleket, a tejet és a maradék túrót is összekevertem, és egy szufléformában megsütöttem – ez kb. 8 perc alatt elkészült, így nem kellett éhezve kivárnom a végeredményt).

 

Nektek mi volt a kedvenc beteggyerek-ételetek?

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr463752221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bebe966 2012.01.25. 12:39:59

nem csak jól néz ki, hanem finom is
A 70-es évek közepén a Tanács körúton utcán, kiadóablakon át lehetett kapni...ja és BULOCSKI az archaikus neve.

Momina 2012.01.25. 13:23:18

Én is bulocski néven ismertem, de édesanyám egy kicsit máshogy csinálta: méz helyett cukorral, rám tekintettel mazsola nélkül és a legfontosabb, hogy a kiszedett zsemlebelet hozzákavarta a túróhoz. Így a jelentősebb beltartalom miatt magas puffancsalakot öltöttek a zsemlék. Kicsit már szikkadt zsemléből kezdte, így a külseje a tejjel locsolgatva is ropogós, fincsi lett. Kedvenc beteggyerek ételem a citromhéjas-ánizsos-tojáshabbal dúsított tejbegríze volt, a tetején ipari mennyiségű kakaóporral :)

tomcsi71 2012.01.25. 13:54:39

És hol marad a vaníliasodó? Édesanyám is csinálta a töltöttzsemlét, de a végén sűrű vaníliasodóba ültette tálaláskor... Sokkal jobban csúszott úgy! :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.01.25. 15:27:56

hú de jól néz ki, ezt még nem ismertem.
Amikor kivették a vakbelemet, jó román kórházban (orrfacsaró buz a mosdóban, 2 gyerek/ágy, jó volt, hogy álmunkban rugdostuk egymás friss hegét, esténként a nyitott ablakban ültünk mi taknyosok és hallgattuk a forradalom puskaropogását, szóval megvolt a fíling), na utána ahogy lehetett, anyám hazavitt és bedugott a friss, hótiszta ágyba a friss, hótiszta szobámban és olyanokat hozott, hogy csirkeleves zöldséggel, utána a levesben fott csirkehús (az alsócombja, ami a kedvencem) krumplipürével. Életemben olyan jól nem esett semmi, mint azok az ebédek az ágyban, még most is érzem az ízét, de talán leginkább az összélmény volt olyan finom a horror kórház után, azt hiszem.

Az influenza nálunk kevésbé volt romantikus történet, mint ez a mesés zsemle, nálunk csíposre fokhagymázott pirítós és kamillateás inhalálás volt a módi.

MINE 2012.01.25. 15:41:17

Én ezt hogy utáltam kiskoromban. Anyukám még vaníliasodóval is nyakonöntötte... (Mondjuk most sem eszem meg a hasonlatos dolgokat, pl. aranygaluska, varga béles, mákosguba, stíriai stb.)

A kedvenc beteggyerek ételem a nagymama által ágyba hozott lágy tojás, friss kenyérrel és forró hársteával volt. :-)
Az ágyba hozott bármilyen étel varázserőval bír! :-)

Müszélia 2012.01.29. 15:46:45

elsős koromban hónapokat töltöttem kórházban. semmit nem ettem meg, csak a zsíros zsemlyét, amit anyám behozott. túléltem, enném a túróval töltött zsemlyét is, de sósan, csípős paprikával, lila hagymával, stb. ötleteket szívesen fogadok.
süti beállítások módosítása