Egy slágertermék a mama-hotel konyhájából: az influenzás menü gyöngyszeme!
Szerintem mindenki erős nosztalgiával emlékszik a jó kis gyerekkori megfázásokra, influenzákra, a lógásra a suliból. Az ágyban töltött szép napokat nemcsak a végtelenített rajzfilmek és a meseolvasás édesítette meg, hanem a kedvenc ételek sora is, amit a szüleink tálcán hordtak az ágyba. Szabad volt morzsázni, és senki nem foglalkozott vele, mi az egészséges, mert gyógyulni csak finom dolgoktól lehet, ugyebár…
Az én kedvencem a túróval töltött zsemle és a friss, meleg körtekompót volt. Most ugyan semmi bajom nincs, azért szívesen eltöltenék heverészve néhány napot, de sajnos nem tehetem. Maradt hát a vigasztaló menü vacsorára, amit egyébként életemben először készítettem el magamnak – ez talán betudható a felnőtté válás holtig tartó folyamatában egy fontos mérföldkőnek.
Hozzávalók:
- 6 darab zsemle
- 250 g túró
- 200 g tejföl
- 3 evőkanál méz
- 1 tojás
- 1 citrom héja + 1 kávéskanál citromlé
- 100 g mazsola
- 1 kávéskanál vaníliapor
- kb. 2,5 deci tej
- 6 kávéskanál vaj + a 1 sütőtál kikenéséhez
A zsemlék tetejét levágjuk, és a belsejükből kivájjuk a tésztát. A túrót kikeverjük a tojással, a mézzel és a tejföllel, beleszórjuk a mazsolát, a vaníliaport, belereszeljük a citromhéjat és facsarunk bele némi citromlevet is. A kivájt zsemléket megforgatjuk a tejben kívül-belül (vigyázva, hogy ne ázzon el), egy kivajazott tűzálló tálba sorakoztatjuk, és megtöltjük a túrós töltelékkel. A zsemlék levágott tetejét is megforgatjuk a tejben, és visszatesszük őket a helyükre. Minden zsemle tetejére teszünk egy-egy kávéskanál vajat, hogy szép pirosra süljenek, és 180 fokos, előmelegített sütőben 20 perc alatt ropogósra sütjük.
(Én a zsemlebeleket, a tejet és a maradék túrót is összekevertem, és egy szufléformában megsütöttem – ez kb. 8 perc alatt elkészült, így nem kellett éhezve kivárnom a végeredményt).
Nektek mi volt a kedvenc beteggyerek-ételetek?