A Két Cica Konyhája

Rumos, karamellszirupos fügetorta

Rumos, karamellszirupos fügetorta

 

 
Az elmúlt hetem sajnos nem a konyhai örömök jegyében telt, de a hét végén – megörülve a frissen bejelentkezett tavasznak – nekiálltam spájzot, hűtőt takarítani. Ilyenkor derül ki, hogy olyan készleteket halmozok fel a „hosszú, téli estékre”, nagyobb havazásra vagy bármilyen más esetre, mint egy mókus: minden tele volt magokkal, aszalt gyümölcsökkel, babbal, csicseriborsóval, a hűtőfiókok pedig répával, almával, mandarinnal. Mivel néhány héten belül a piaci standokra is beköszönt a tavasz, ezek pedig nem érik meg a következő szezont, intenzív „készletfeldolgozásba” kezdtem: mától minden nap olyan étel receptje kerül fel a blogra, ami ezekből készült. Az első ez a fügetorta, ami hihetetlenül tömény és finom, ráadásul a látszat ellenére könnyű elkészíteni.
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók:
 
-          300 g aszalt füge
-          100 g barnacukor
-          3 deci víz
-          1 kávéskanál vaníliaszirup
-          ½ deci rum
 
A tésztához:
 
-          200 g kukoricaliszt
-          2 tojás
-          100 g puha vaj
-          1 teáskanál sütőpor
-          10 evőkanál karamellszirup
 
 
A barna cukrot egy lábosban felolvasztjuk, majd felengedjük a vízzel, és addig melegítjük, míg a karamell feloldódik a vízben. Az így előállított karamellszirupba beletesszük az aszalt fügét, és takaréklángon, fedő alatt puhára főzzük. Ha elkészült, beletesszük a vaníliát és a rumot, majd lefedjük, és hagyjuk félig kihűlni.
Közben kikeverjük a tésztát: a lisztet összekeverjük a sütőporral. Összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzákeverjük a két tojást és a karamellszirupot is. Elég sűrű, ragacsos tésztát kapunk, de nem kell megijedni – az a lényeg, hogy kenhető legyen.
Egy 23 cm átmérőjű, 2 cm magas sütőformába beletesszük a megfőzött fügéket, majd aláöntünk annyi karamellszirupot, hogy ½ cm magasan álljon a forma alján. Ezt követően befedjük a fügéket a tésztával, és elsimítjuk a tetejét.
Előmelegített, 160 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). A sütőből kivéve egy vékony pengéjű késsel leválasztjuk a tészta szélét a sütőformáról, majd egy tálra borítjuk, és azonnal fogyasztjuk.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr384289744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mókusélet 2012.03.07. 11:39:23

Hűűűűű.....BIZTOS szeretem :-)
süti beállítások módosítása