Az elmúlt hetem sajnos nem a konyhai örömök jegyében telt, de a hét végén – megörülve a frissen bejelentkezett tavasznak – nekiálltam spájzot, hűtőt takarítani. Ilyenkor derül ki, hogy olyan készleteket halmozok fel a „hosszú, téli estékre”, nagyobb havazásra vagy bármilyen más esetre, mint egy mókus: minden tele volt magokkal, aszalt gyümölcsökkel, babbal, csicseriborsóval, a hűtőfiókok pedig répával, almával, mandarinnal. Mivel néhány héten belül a piaci standokra is beköszönt a tavasz, ezek pedig nem érik meg a következő szezont, intenzív „készletfeldolgozásba” kezdtem: mától minden nap olyan étel receptje kerül fel a blogra, ami ezekből készült. Az első ez a fügetorta, ami hihetetlenül tömény és finom, ráadásul a látszat ellenére könnyű elkészíteni.
Hozzávalók:
- 300 g aszalt füge
- 100 g barnacukor
- 3 deci víz
- 1 kávéskanál vaníliaszirup
- ½ deci rum
A tésztához:
- 200 g kukoricaliszt
- 2 tojás
- 100 g puha vaj
- 1 teáskanál sütőpor
- 10 evőkanál karamellszirup
A barna cukrot egy lábosban felolvasztjuk, majd felengedjük a vízzel, és addig melegítjük, míg a karamell feloldódik a vízben. Az így előállított karamellszirupba beletesszük az aszalt fügét, és takaréklángon, fedő alatt puhára főzzük. Ha elkészült, beletesszük a vaníliát és a rumot, majd lefedjük, és hagyjuk félig kihűlni.
Közben kikeverjük a tésztát: a lisztet összekeverjük a sütőporral. Összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzákeverjük a két tojást és a karamellszirupot is. Elég sűrű, ragacsos tésztát kapunk, de nem kell megijedni – az a lényeg, hogy kenhető legyen.
Egy 23 cm átmérőjű, 2 cm magas sütőformába beletesszük a megfőzött fügéket, majd aláöntünk annyi karamellszirupot, hogy ½ cm magasan álljon a forma alján. Ezt követően befedjük a fügéket a tésztával, és elsimítjuk a tetejét.
Előmelegített, 160 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). A sütőből kivéve egy vékony pengéjű késsel leválasztjuk a tészta szélét a sütőformáról, majd egy tálra borítjuk, és azonnal fogyasztjuk.