Azt is mondhatnám, hogy pástétom újratöltve, és ez a szó szoros értelmében is igaz lenne: nemrégiben készítettem egy egyben sült változatot, ami nagyon finom lett, de a tészta a hosszú készítési idő és a gőzölés miatt nem lett finom, ropogós. Most kipróbáltam kis adagokban, és a töltelék összetételén is változtattam egy kicsit: a csirkemáj mellé egy kis pácolt csirkemell került, és a masszát elősütöttem, így a végleges elkészítéshez elég volt a tészta sütési ideje. A lilahagyma lekvárral kibéleltem a kosárkák alját: egy kis rukkola salátával tökéletes hétvégi reggeli lett belőle.
Hozzávalók (12 db):
- 2 csomag leveles tészta
- 350 g csirkemell filé
- 350 g csirkemáj (szív nélkül)
- 2 tojás
- 2 evőkanál baromfizsír
- 1 deci sűrű tejszín
- só, bors
- őrölt rozmaring, kakukkfű, zöldbors
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 5 evőkanál olaj
- adagonként 1 teáskanál lilahagyma lekvár
- rukkola és balzsamecet a tálaláshoz
A csirkemájat megtisztítjuk, a csirkemellet csíkokra vágjuk. Megsózzuk, fűszerezzük, beleforgatjuk az olajba, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Egy serpenyőbe öntjük a bepácolt húst az olajjal együtt, félig átsütjük, majd pépesre daráljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a baromfizsírt és a két felvert tojást, és alaposan összekeverjük.
A leveles tésztát kinyújtjuk, és laponként 6, kb. 10 centi átmérőjű kört szaggatunk ki belőle, amivel kibéleljük az előzőleg kiolajozott muffin formát. Az aljára teszünk egy teáskanál lilahagyma lekvárt, majd rákanalazzuk a májas krémet.
170 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt sül meg. Kevés, balzsamecetes rukkolával tálaljuk.