A múltkori NekedTerem meglepetéscsomag tartalmából készült utolsó recept következik. Mindközül ennek örültem a legjobban, mert bár ismerem és értékelem a csicsókát, viszonylag keveset használom. Ez a rakott csirke krémesen finom, szinte desszertszerű étel lett: a csicsókától és az almától édeskés, a currytől és a cayenne borstól erős. Ráadásul cukorbetegek és fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, a csicsóka inulin tartalma és kedvező élettani hatásai miatt.
Hozzávalók:
1 kicsontozott csirkemell
250 g mascarpone
1 tojás
só, cayenne bors
3 cm friss, reszelt gyömbér
3 evőkanál curry por
4 közepes méretű csicsóka
3 kisebb alma
50 g durvára darált mogyoró
A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk-borsozzuk, és néhány perc után grillserpenyőben mindkét oldalát átsütjük.
A húslét felfogjuk (a sütés után egy kevés marad a serpenyő redőiben), hozzáadjuk a mascarponét, a gyömbért, a tojást és a curryt és sima masszát keverünk belőle.
A csicsókát sós vízben félig megfőzzük, majd meghámozzuk és karikára vágjuk (kb. 7 mm vastagságúra). Az almát ugyanígy felkarikázzuk, a magházát kivágva héjastul használjuk.
Egy 23 cm átmérőjű, mély sütőtálat kibélelünk sütőpapírral, és rétegezve beletesszük a hozzávalókat: alulra kerül a csicsóka, rá az alma majd a csirke, közéjük kenjük az előkészített mascarpone krémet. Még egy ilyen réteg jön rá, majd a csicsókával fedjük be. A tetejére kent krémet még megszórjuk a darált mogyoróval, majd 160 fokos sütőben fél óra alatt megsütjük.