A levesnek nevezett, de inkább a mi főzelékeinkre hasonlító toszkán ételspecialitás neve annyit jelent: „újramelegítve”. És valóban: sokkal jobb másnap, akárcsak a töltött káposzta.
Mikor először ettem ilyet, nem tudtam eldönteni, szeretni fogom-e: sikerült kifognom Toszkánában egy olyan kora őszi hetet, mikor végig zuhogott az eső. Nem volt nálam meleg ruha: tornacipőben, farmerdzsekiben mászkáltam, és állandóan forró levesre vágytam, így mikor elém tették, az első érzésem a csalódás volt. Aztán a szó szoros értelmében „ráéreztem az ízére”, és szépen, észrevétlenül belopta magát a kedvenceim közé.
Gyakran készítem itthon is, persze inkább ilyenkor, a téli időszakban: sokkal ízgazdagabb, mint általában a főzelékek, és sűrűbb, mint egy átlagos leves. Szerintem megéri kipróbálni!
Hozzávalók:
250 g gyöngybab
1 kávéskanál zsálya
1+2 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
3 szár zeller
3 sárgarépa
½ fej kelkáposzta
kakukkfű és olívaolaj
6 szelet pirított kenyér
A gyöngybabot főzzük meg a zsályával és egy vöröshagymával. A felét turmixoljuk össze, a másik felét tegyük félre – ezt majd egészben adjuk a fogáshoz.
Olajon megdinsztelünk 2 apróra vágott hagymát, 3 gerezd zúzott fokhagymát, 3-3 felkarikázott zellerszárat és sárgarépát, majd hozzáadjuk a felszeletelt kelkáposztát is. Mikor már majdnem puha, beleöntjük a félretett babot és a leturmixolt babpürét.
További tízpercnyi főzés után sózzuk, borsozzuk, friss kakukkfűvel meghintjük, és a kész levest fokhagymával bedörgölt pirított kenyérre öntve tálaljuk, meglocsolva kevés szűz olívaolajjal.