Nagyot léptem előre batáta ügyben: megtaláltam a beszerzési forrást, és végre hazai őstermelő által árult, ásotthalmi batátából főztem. Mivel tél végén járunk, nagy különbséget nem fedeztem fel az itthoni és az import áru között, de nagyon várom a nyár végét, mikor a friss, tejes batátát is megkóstolhatom.
Most rakott krumpli készült belőle: mivel a batáta édeskés ízű, a csirkemell pedig semleges, csípős fűszerekkel és füstölt sajttal kompenzáltam ezt az ízhatást. Meglepően jó étel született!
Hozzávalók:
750 g batáta (3 nagy darab)
250 g csirkemell
150 g füstölt mozarella
2 tojás
300 g tejszín
só, bors, csilipor
A páchoz:
5 evőkanál csiliszósz
3 evőkanál osztrigaszósz
1 evőkanál reszelt, friss gyömbér
3 evőkanál olívaolaj
½ grapefruit leve
1 lime leve és héja
só, fehér bors
A batátát megmossuk, leszárítjuk és 160 fokos sütőben félig megsütjük (kb. 30 perc). Hagyjuk félig kihűlni, majd lehúzzuk a héját: ez egy egyszerű művelet, csak fel kell nyitni hosszában egy késsel, és egyben lejön. Ezt követően kb. 7 mm vastag karikákra vágjuk.
A csirkemellet felszeleteljük: én keresztben, karikákra szoktam vágni. Enyhén átklopfoljuk (így nem zsugorodik össze a sütésnél), majd megsózzuk. összekeverjük a páclevet, és beleforgatva a csirkehúst, fél órára a hűtőbe tesszük. Akkor egy forró serpenyőben a hússzeletek mindkét oldalát átsütjük.
Ezt követően állíthatjuk össze a rakott krumplit: a batátakarikákat és a csirkemell szeleteket egymásra rétegezzük, egyenként megsózzuk és megfűszerezzük a rétegeket.
A két tojást felverjük, és összekeverjük a tejföllel, majd a csirkehús páclevével, és a rakott rétegekre öntjük. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt aranybarnára sül és megolvad a tetején. Szeletelni csak kb. fél óra hűlési idő elteltével lehet szépen, de csúnyán (ld. a képen) azonnal fogyasztható.