Nem ez az első kísérletem a főtt, aszalt gyümölcs tésztában való felhasználására. Nemcsak gazdagabb, jobb ízű lesz tőle a sütemény: tapasztalataim azt mutatják, hogy kevésbé szárad ki, mint a hagyományos sült tészták, és a liszt egy része is kiváltható vele. Ősszel sütöttem egy kávés kenyérkét aszalt szilvával: ez egy szál sütőpapírba csomagolva bírta egy hétig, míg végül elfogyott.
Ez egy jól sikerült kísérlet volt a datolyacsatni felhasználására, de kísérletezhetünk más aszalványokkal is – ezt a receptet fügével ugyanígy el tudom képzelni.
Hozzávalók:
300 g datolyacsatni
100 g barna cukor
100g vaj
250 g liszt
1 csomag sütőpor
5 evőkanál darált dió
2 evőkanál vágott dió
2 félkemény körte
2 egész tojás
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a darált dióval, a cukrot a tojással majd a vajjal. A cukros-vajas keverékhez adjuk a datolyacsatnit, és jól összedolgozzuk. Ezt követően folyamatos keverés mellett, kis adagokban keverjük hozzá a száraz hozzávalókat. A körtét hámozzuk meg, a magházat vágjuk ki és a gyümölcs húsát vágjuk a kockákra. A kidolgozott tésztába keverjük bele, a vágott dióval együtt. A tésztát sütőpapírral kibélelt formába öntjük, és 170 fokon, kb. 30 perc alatt megsütjük (a sütési idő végén tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e).