A Két Cica Konyhája

Datolyakenyér kardamommal és körtével – mindenmentes változat

Datolyakenyér kardamommal és körtével – mindenmentes változat

20250105_111000_resized.jpg

Mivel ebben az évben a sütésre szánt energiám kellőképpen szétforgácsolódott még jóval karácsony előtt, a folyamatos haladás stratégiáját választottam: az ünnepek előtt és a két ünnep között is mindig annyi sütit sütöttem, amennyi elfogyott - így egyrészt több kedvem volt hozzá, emiatt kreatívabb megoldásokat választottam, másrészt mindig friss és újszerű desszert került az asztalra. Ez most a karácsonyfa leszedéshez készült (imádom a fekete tea és a kardamom ízét együtt):

 20250105_111010_resized.jpg

Elkészítés: 80 perc

Nehézség: 3

Hozzávalók (12 szelet):

250 g barna rizsliszt

100 g darált dió

50 g vágott dió

50 g méz

150 g datolya (magozva)

2 x 150 g körte (magozva, darabolva)

1,5 cm friss gyömbér reszelve

15 evőkanál olaj

2 evőkanál útifűmag héj + 2 dl víz

1 evőkanál vaníliakivonat

1 kávéskanál őrölt kardamom

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál szódabikarbóna

0,5 dl almaecet

 20241212_143222_resized.jpg

Elkészítés:

  1. 150 g körtét és a feldarabolt datolyát kevés vízben pároljuk meg, hozzáadva a gyömbért és a kardamomot is - a vizet lassú tűzön forraljuk el róla.
  2. Áztassuk be az útifűmaghéjat 2 dl vízbe 15 percre, míg sűrű, zselés állagot nyer.
  3. Tegyük őket együtt a késes robotgépbe, adjuk hozzá a mézet, az olajat, a vaníliakivonatot, majd turmixoljuk simára a keveréket.
  4. Keverjük össze a rizslisztet és a darált diót, majd adjuk a datolya alapú masszához és dolgozzuk ki a tésztát homogén állagúra.
  5. A sütőport és a szódabikarbónát keverjük össze, öntsük rá az almaecetet, várjunk, míg jól felpezseg és keverjük a tésztához.
  6. A vágott diót a maradék körtét a végén keverjük hozzá.
  7. Béleljünk ki sütőpapírral egy hosszúkás sütőformát, kanalazzuk bele a tésztát, simítsuk el a tetejét és 160 fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig – a sütési idő felénél fedjük le egy sütőpapírral, hogy ne égjen meg a teteje.
  8. Rácson hűtsük ki és zárt dobozban tároljuk. Mivel nem tartalmaz cukrot, a tésztája puhább a megszokottnál és rövidebb ideig áll el, ezért nem érdemes belőle többet legyártani – hacsak nincs lehetőség fagyasztásra, mert azt viszont jól bírja.

20241207_091916_resized_1.jpg

A Tesco Online Clubot most érdemes kipróbálni - egy hónapig ingyenes a kiszállítás, Clubcard appal pedig 15 % kedvezményt is kaphatsz a teljes bevásárlásodra!

Szöveg, recept és fotó: Bezselics-Békési Ildikó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8918766536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása