A Két Cica Konyhája

Sütőtökös-krémes diótorta

2024.12.31. 07:15
Sütőtökös-krémes diótorta

20241230_075724_resized.jpg

Sokféle süteményt készítettem már sütőtök felhasználásával - ahogy halad előre a szezon, annál kisebb a lelkesedés a sült tök fogyasztása iránt, és nem kerülhet mindig a levesbe... Most viszont erre tényleg készültem és nagyon jól is sikerült, Próbáljátok ki!

 20241230_075823_resized.jpg

Elkészítés: 80 perc

Nehézség: 3

 

Hozzávalók (12 szelet):

200 g barna rizsliszt

50 g darált dió

50 g durvára vágott dió

50 g méz

1 narancs héja és leve

10 evőkanál olaj

10 evőkanál rizstej

250 g sült tök (húsa)

2 evőkanál útifűmag héj

1 evőkanál vaníliakivonat

1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál szódabikarbóna

0,5 dl almaecet

A krémhez:

250 g sült tök (húsa)

1 narancs héja és leve

1 evőkanál útifűmaghéj

20 g méz

1 evőkanál citromlé

1 csipet só

1 evőkanál vanília kivonat

A tetejére:

2 evőkanál pirított vágott dió

2 evőkanál gránátalma mag

 20241230_075840_resized.jpg20241212_142637_resized.jpg

Elkészítés:

  1. Facsarjuk ki a narancs levét, engedjük fel annyi vízzel, hogy 2 dl legyen a mennyisége és áztassuk bele az útifűmaghéjat 15 percre, míg sűrű, zselés állagot nyer.
  2. Tegyük a késes robotgépbe a sült tök húsát, a mézet, a beáztatott útifűmaghéjat, a rizstejet, az olajat, a vaníliakivonatot és a reszelt narancshéjat, majd turmixoljuk simára a keveréket.
  3. Keverjük össze a rizslisztet, a darált diót és a mézeskalács fűszerkeveréket, majd adjuk a sütőtök alapú masszához és dolgozzuk ki a tésztát homogén állagúra.
  4. A sütőport és a szódabikarbónát keverjük össze, öntsük rá az almaecetet, várjunk, míg jól felpezseg és keverjük a tésztához.
  5. A vágott diót a végén keverjük hozzá.
  6. Béleljünk ki sütőpapírral egy 30 cm széles piteformát, kanalazzuk bele a tésztát, simítsuk el a tetejét és 160 fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig – a sütési idő felénél fedjük le egy sütőpapírral, hogy ne égjen meg a teteje.
  7. Közben készítsük el a krémet: Facsarjuk ki a narancsot és áztassuk bele az útifűmaghéjat 10 percre. Tegyük a robotgépbe a sült tököt, hozzá a narancslébe áztatott útifűmaghéjat, a mézet, a narancshéjat, a citromlét, a vaníliakivonatot és a sót, majd keverjük simára a masszát – felhasználásig tegyük hűtőbe, hogy megszilárduljon és kenhetővé váljon.
  8. A kihűtött tészta tetejére kenjük a krémet és szórjuk meg pirított, vágott dióval és gránátalma maggal.

20241207_091916_resized_1.jpg

A két ünnep között a karácsony előtti áraknál is kedvezőbben lehet élelmiszert vásárolni a Tesconál - akár 40 %-ot spórolhatunk a szilveszteri bevásárláson és még a házhozszállításról sem késtünk le!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8818762556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása