Sokféle süteményt készítettem már sütőtök felhasználásával - ahogy halad előre a szezon, annál kisebb a lelkesedés a sült tök fogyasztása iránt, és nem kerülhet mindig a levesbe... Most viszont erre tényleg készültem és nagyon jól is sikerült, Próbáljátok ki!
Elkészítés: 80 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók (12 szelet):
200 g barna rizsliszt
50 g darált dió
50 g durvára vágott dió
50 g méz
1 narancs héja és leve
10 evőkanál olaj
10 evőkanál rizstej
250 g sült tök (húsa)
2 evőkanál útifűmag héj
1 evőkanál vaníliakivonat
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
0,5 dl almaecet
A krémhez:
250 g sült tök (húsa)
1 narancs héja és leve
1 evőkanál útifűmaghéj
20 g méz
1 evőkanál citromlé
1 csipet só
1 evőkanál vanília kivonat
A tetejére:
2 evőkanál pirított vágott dió
2 evőkanál gránátalma mag
Elkészítés:
- Facsarjuk ki a narancs levét, engedjük fel annyi vízzel, hogy 2 dl legyen a mennyisége és áztassuk bele az útifűmaghéjat 15 percre, míg sűrű, zselés állagot nyer.
- Tegyük a késes robotgépbe a sült tök húsát, a mézet, a beáztatott útifűmaghéjat, a rizstejet, az olajat, a vaníliakivonatot és a reszelt narancshéjat, majd turmixoljuk simára a keveréket.
- Keverjük össze a rizslisztet, a darált diót és a mézeskalács fűszerkeveréket, majd adjuk a sütőtök alapú masszához és dolgozzuk ki a tésztát homogén állagúra.
- A sütőport és a szódabikarbónát keverjük össze, öntsük rá az almaecetet, várjunk, míg jól felpezseg és keverjük a tésztához.
- A vágott diót a végén keverjük hozzá.
- Béleljünk ki sütőpapírral egy 30 cm széles piteformát, kanalazzuk bele a tésztát, simítsuk el a tetejét és 160 fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig – a sütési idő felénél fedjük le egy sütőpapírral, hogy ne égjen meg a teteje.
- Közben készítsük el a krémet: Facsarjuk ki a narancsot és áztassuk bele az útifűmaghéjat 10 percre. Tegyük a robotgépbe a sült tököt, hozzá a narancslébe áztatott útifűmaghéjat, a mézet, a narancshéjat, a citromlét, a vaníliakivonatot és a sót, majd keverjük simára a masszát – felhasználásig tegyük hűtőbe, hogy megszilárduljon és kenhetővé váljon.
- A kihűtött tészta tetejére kenjük a krémet és szórjuk meg pirított, vágott dióval és gránátalma maggal.
A két ünnep között a karácsony előtti áraknál is kedvezőbben lehet élelmiszert vásárolni a Tesconál - akár 40 %-ot spórolhatunk a szilveszteri bevásárláson és még a házhozszállításról sem késtünk le!