A blogon valaha szerepelt édességek közül az egyik legolvasottabb a csokis-mogyorós habcsókpite – ennek analógiájára készítettem el ezt a citromos habcsóktortát, ami egy sokkal könnyebb, és a műfaj szereplői között egészségesebb sütemény. Bár habcsókot nem lehet cukor nélkül készíteni, azért a tészta túróból és kukoricalisztből készül, és fő ízesítő eleme a fehérborsos citromhéj-befőtt. A tetejére vékony réteg gyömbéres citromzselé került, erre sütöttem rá a vékony habcsókréteget. Valójában e nélkül is megállja a helyét, de így lesz igazán érdekes. Ha cukorbeteg, vagy diétázó is fogyaszt belőle, elhagyhatjuk, és a tészta készülhet valamilyen cukrot helyettesítő termékkel, például steviával.
Hozzávalók:
250 g vaj
250 g porcukor
100 g citromhéj-befőtt + 4 evőkanál szirup
120 g túró
4 tojás, szétválasztva
80 ml tej
250 g kukoricaliszt
Fél csomag sütőpor
3 evőkanál gyömbéres citromzselé a tetejére
A habcsókbevonathoz:
2 tojásfehérje
100 g porcukor
1 teáskanál citromlé
Vajazzunk ki egy 23 cm-es tortaformát, és melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Keverjük habosra a vajat a cukorral. Adjuk hozzá citromhéj - befőttet, a szirupot, a túrót, tojássárgáját, majd a tejet, és alaposan keverjük össze. Végül adjuk hozzá a lisztet és a sütőport is. A tojások fehérjéből egy csipet sóval verjünk kemény habot, és azt is keverjük a masszához. Öntsük a tortaformába, és egyenletes tűzön süssük 30 percig. Hagyjuk a formában félig kihűlni. Akkor kenjük a tetejére a gyömbéres citromzselét. A két tojásfehérjéből 100 g porcukorral és egy teáskanálnyi citromlével verjünk kemény habot, és simítsuk a tészta tetejére. Tegyük vissza a sütőbe, és 160 fokon süssük további 20 percig.