Vajretek, reteklevél és négyborsos, zöld currys uborkamártás.
Aki még nem kóstolta a retek szárát-levelét, annak elmondom: ugyanolyan íze van, mint a reteknek, aki tehát szereti ezt a zöldséget, minden részét elfogyaszthatja. Szerintem ez az egyik legjobb idényjellegű grillsaláta, de én magában, pirítóssal is szeretem.
Új szerelmem a zöld curry - a curryt korábban is kipróbáltam már uborkával, de ennyire nem illettek össze, mint a zöld változattal. Külön öröm, hogy ez az ízhatás kiváltja a fokhagymát, és jó hír, hogy nem olyan "ragaszkodó", és nem uralkodik el annyira a többi összetevőn.
Hozzávalók:
1 csomag hónapos retek a levelével együtt
1 kígyóuborka
3 deci zsíros tejföl
1 teáskanál négyborsos fűszersó
1 teáskanál Thiercelin zöld currypor
A zöldségeket megmossuk, leszárítjuk. A vajretket felszeleteljük, majd gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk - le is reszelhetnénk, de akkor hamar megpuhul és levet enged, így viszont friss és roppanós marad. A retekszárat és a levelet is felaprítjuk.
A kígyóuborkát lereszeljük. Én nem szoktam kinyomkodni, mert az uborkalé egészséges, most ráadásul öntetként funkcionál, tehát nem baj, ha egy kicsit híg lesz a mártás. A simára kevert tejföllel elegyítve beletesszük a fűszersót és a curryport, majd a darabolt retekre öntjük.
Húsz percre a hűtőbe tesszük tálalás előtt.
(A fűszereket a Klassz.hu-ról rendeltem.)