A Két Cica Konyhája

Rakott ceruzabab

Rakott ceruzabab

Rakott_zölbab_2.jpg
 

 

 

Igazi nyári egytálétel, amiben élvezhetjük a friss, kerti alapanyagok zamatát, de a klasszikus „rakottas” feldolgozás mégis visszahozza benne a klasszikus házikoszt ízeit. A rakott ételek titka szerintem az, hogy jó ízléssel elegyítsük és rétegezzük a hozzávalókat, hogy azok valóban erősítsék, kiemeljék egymást, és nemcsak a szájnak, hanem a szemnek is kellemes étel kerüljön az asztalra. A buktatója pedig a „mindent bele” szisztéma, mikor válogatás és előkészítés nélkül kerülnek az alapanyagok a tálba, hogy aztán a sütőre bízva „összerottyanjon” valami belőle – nem állítom, hogy ebből nem sülhet ki jó dolog, de összességében véve inkább alapanyag-gyilkosságnak tartom, és legfeljebb a maradékok felhasználásnál alkalmazom a módszert.

 

Ha már megadom a módját: elmegyek a piacra, kiválogatom a legszebb hozzávalókat, méltatlannak érezném, ha nem a lehető leggondosabban dolgoznám fel őket – még akkor sem, ha csak egy rakott zöldbabról van szó…

 

 Rakott_zölbab_1.jpg

 

 

Hozzávalók:

 

 

150 g barna basmati rizs

1 fej főzőhagyma

3 gerezd friss fokhagyma

1 nagy paradicsom

500 g darált pulyka felsőcomb

500 g ceruzabab

3 deci tejföl

3 evőkanál olaj

½ deci fehér bor

só, őrölt fekete bors

½ liter zöldség alaplé

½ csokor aprított zöldpetrezselyem

2 evőkanál szezámmag

 

 Rakott_zöldbab_3.jpg

 

Első lépésben elkészítjük a rizst: az apró kockákra vágott hagymát az olajban megdinszteljük, majd ráöntjük a fehér bort, és kevergetve hagyjuk, hogy az alkoholtartalma elpárologjon. Belekeverjük a rizst, mégpedig jó alaposan, hogy a hagymás-boros massza bevonja a rizsszemeket, és kevergetve pirítjuk néhány percig. Akkor felöntjük az alaplével, megsózzuk, jól elkeverjük és lefedve, lassú tűzön 15 percig főzzük: akkor jó, ha már nincs alatta folyadék, és a pergő rizsszemek már puhák (ez a rizsfajta nem tapad össze). Belekeverjük a zöldpetrezselymet és félretesszük.

 

Közben egy lábosban sóval vizet forralunk, és ebbe dobjuk bele a megtisztított ceruzababot. 1-2 percig hagyjuk csak benne, aztán leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük, hogy ne puhuljon tovább.

 

A darált húst sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük az előkészített rizst és a kockákra vágott paradicsomot.

 

A tejfölt kikeverjük a zúzott fokhagymagerezdekkel, és enyhén megsózzuk.

 

Egy tűzálló tálba terítjük a hússal kikevert rizs felét, és gazdagon meglocsoljuk a fokhagymás tejföllel. Erre halmozzuk a zölbabot (egy maréknyit félreteszünk a díszítéshez), majd lefedjük a húsos-rizses keverék másik felével. Rálocsoljuk a maradék tejfölt, és a félretett zöldbabbal díszítjük. Megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük.

 

A tetején a bab és a szezámmag ropogósra sül, a többi alapanyag ízeit pedig a hús kisülő leve „hozza össze”.

(Ha sima tejföl helyett besamelt használunk, szebben lehet szeletelni, de sokkal kalóriadúsabb lesz, és elveszíti könnyed, nyári jellegét.)

 

 

 Rakott_zöldbab_4.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr935414384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása