Igazi nyári egytálétel, amiben élvezhetjük a friss, kerti alapanyagok zamatát, de a klasszikus „rakottas” feldolgozás mégis visszahozza benne a klasszikus házikoszt ízeit. A rakott ételek titka szerintem az, hogy jó ízléssel elegyítsük és rétegezzük a hozzávalókat, hogy azok valóban erősítsék, kiemeljék egymást, és nemcsak a szájnak, hanem a szemnek is kellemes étel kerüljön az asztalra. A buktatója pedig a „mindent bele” szisztéma, mikor válogatás és előkészítés nélkül kerülnek az alapanyagok a tálba, hogy aztán a sütőre bízva „összerottyanjon” valami belőle – nem állítom, hogy ebből nem sülhet ki jó dolog, de összességében véve inkább alapanyag-gyilkosságnak tartom, és legfeljebb a maradékok felhasználásnál alkalmazom a módszert.
Ha már megadom a módját: elmegyek a piacra, kiválogatom a legszebb hozzávalókat, méltatlannak érezném, ha nem a lehető leggondosabban dolgoznám fel őket – még akkor sem, ha csak egy rakott zöldbabról van szó…
Hozzávalók:
150 g barna basmati rizs
1 fej főzőhagyma
3 gerezd friss fokhagyma
1 nagy paradicsom
500 g darált pulyka felsőcomb
500 g ceruzabab
3 deci tejföl
3 evőkanál olaj
½ deci fehér bor
só, őrölt fekete bors
½ liter zöldség alaplé
½ csokor aprított zöldpetrezselyem
2 evőkanál szezámmag
Első lépésben elkészítjük a rizst: az apró kockákra vágott hagymát az olajban megdinszteljük, majd ráöntjük a fehér bort, és kevergetve hagyjuk, hogy az alkoholtartalma elpárologjon. Belekeverjük a rizst, mégpedig jó alaposan, hogy a hagymás-boros massza bevonja a rizsszemeket, és kevergetve pirítjuk néhány percig. Akkor felöntjük az alaplével, megsózzuk, jól elkeverjük és lefedve, lassú tűzön 15 percig főzzük: akkor jó, ha már nincs alatta folyadék, és a pergő rizsszemek már puhák (ez a rizsfajta nem tapad össze). Belekeverjük a zöldpetrezselymet és félretesszük.
Közben egy lábosban sóval vizet forralunk, és ebbe dobjuk bele a megtisztított ceruzababot. 1-2 percig hagyjuk csak benne, aztán leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük, hogy ne puhuljon tovább.
A darált húst sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük az előkészített rizst és a kockákra vágott paradicsomot.
A tejfölt kikeverjük a zúzott fokhagymagerezdekkel, és enyhén megsózzuk.
Egy tűzálló tálba terítjük a hússal kikevert rizs felét, és gazdagon meglocsoljuk a fokhagymás tejföllel. Erre halmozzuk a zölbabot (egy maréknyit félreteszünk a díszítéshez), majd lefedjük a húsos-rizses keverék másik felével. Rálocsoljuk a maradék tejfölt, és a félretett zöldbabbal díszítjük. Megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük.
A tetején a bab és a szezámmag ropogósra sül, a többi alapanyag ízeit pedig a hús kisülő leve „hozza össze”.
(Ha sima tejföl helyett besamelt használunk, szebben lehet szeletelni, de sokkal kalóriadúsabb lesz, és elveszíti könnyed, nyári jellegét.)