Lassan elkezdem a karácsonyra szánt receptek kipróbálását. Akik régebben követik a blogot, tudják: nálunk minimális mértékű az ajándékozás, viszont van ádventi koszorú, karácsonyfa, betlehem, éjféli mise – és minden étkezés, annak minden eleme ünnep. Ezeket az áfonyás, zöldfűszeres sajtgolyócskákat uzsonnavendégségbe szánom, de kerülhetnek előétel mellé, vagy az ünnepi villásreggelibe.
Hozzávalók:
250 g lágy kecskesajt
50 g vaj
1 csapott kávéskanál tengeri só
1 friss rozmaring ág (kb. 15 centi)
1 friss kakukkfű ág (kb. 10 centi)
kevés őrölt fekete bors
2-3 szem porrá őrölt boróka bogyó
50 g aszalt tőzegáfonya
4 karika friss zöld erős paprika
- A rozmaring és a kakukkfű zöld leveleit leszedjük az ágról, és apróra vágjuk: a fele a sajtba kerül, a másik felében majd meghempergetjük a kész golyókat.
- A kecskesajtot és a szoba hőmérsékletű vajat az aprítógépbe tesszük (vagy simára kikeverjük), és hozzáadjuk az apróra vágott rozmaring és kakukkfű felét, a borsot, sót, borókabogyó őrleményt, az erős paprikát (erre azért van szükség, hogy az enyhe csípős íz ellensúlyozza a tőzegáfonya édességét) és a tőzegáfonyát, és alaposan összedolgozzuk, hogy a darabos részek is kenhető állapotba kerüljenek (teljesen homogén nem lesz, de nem is ez a cél).
- A masszát egy jól zárható dobozba kanalazzuk, és legalább egy órára a hűtőbe tesszük.
- Tálalás előtt teáskanálnyi adagokat veszünk ki a sajtkrémből, és meghempergetjük őket a rozmaring-kakukkfű keverékben. Most diós barna kenyérrel és aszalt tőzegáfonyával tálaltam.