A Két Cica Konyhája

Patisszon kecskesajtos kölessel töltve, petrezselyemmártással

Patisszon kecskesajtos kölessel töltve, petrezselyemmártással

9z5a48601.jpg

Tudtad, hogy a patisszon csak a múlt század '60-es évei óta létezik és a mosonmagyaróvári egyetemen nemesítették? 

Akkor Mosonmagyaróvári Agrártudományi Egyetemnek hívták - az elnevezések cserélődnek, de a mezőgazdasági kutatás és az oktatás 1818 óta töretlenül zajlik az intézményben. Kevesen tudják például, hogy az egyetemnek köszönhetjük a közkedvelt és egészséges tökfélét, a patisszont, azaz az Óvári fehér csillagtököt, melyet Nagy György professzor nemesített a mai egyetem jogelődjeként egykor működött Kertészeti Tanszéken.  A nemesítéssel kapcsolatos kísérletek máig folyamatosan zajlanak az 1960-as évektől kezdve. A fajta (az alma mater mai nevén) a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Kar tulajdonában maradt. 

Ezt a szép példányt tavaly nyáron a Szigetköz-Csallóköz Gasztrotérkép készítése során szereztük be a Dunaszigeti Zöldségközösség farmján, a töltelékbe a Szigetközi Sajtműhely - Élmény- és Kecskefarm mennyei sajtja került - mindketten szerepelnek a kiadványban.

9z5a4692.jpg

Patisszon kecskesajtos kölessel töltve, petrezselyemmártással

Előkészítés: 15 perc

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 adag):

A töltött patisszonhoz:

1 nagy patisszon

100 g friss kecskesajt

50 g főtt köles

Friss zöldfűszerek: petrezselyemlevél, kakukkfű, csombor

1 teáskanál só

A petrezselyemmártáshoz:

1 nagy csokor friss petrezselyemzöld

1 csokor zöldhagyma

1 gerezd fokhagyma

3 evőkanál kölesliszt

250 g tejföl

2 dl zöldség alaplé vagy húsleves

1 evőkanál vaj

1 kávéskanál só

Őrölt fekete bors

Elkészítés:

  1. A patisszont alaposan megmossuk majd leszárítjuk. A szára körül a tetejét körbevágjuk és óvatosan kiemeljük, majd egy kanállal kivájjuk a belsejéből a magot.
  2. A kölest kevés sóval puhára főzzük annyi vízben, hogy éppen ellepje – lassú tűzön, néha átkeverve elfőzzük róla a vizet.
  3. A kecskesajtot villával összetörjük, hozzákeverjük a főtt kölest, az apróra vágott zöldfűszereket és annyi sót, amennyi szükséges (a kecskesajt is sós ízű).
  4. A keveréket kanállal a patisszon kivájt belsejébe töltjük, enyhén tömörítve, hogy teljesen kitöltse. A kivágott szárat a tetejére helyezzünk, vékonyan átkenjük olajjal és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Félidőben takarjuk le sütőpapírral, hogy ne égjen meg a teteje.
  5. Közben elkészítjük a petrezselyemmártást: a felaprított zöldhagymát a vajon üvegesre pároljuk, néhány perc után rádobjuk a zúzott fokhagymagerezdet is és megszórjuk a kölesliszttel.
  6. Enyhén megpirítjuk, majd felengedjük az alaplével, belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet, a sót, a borsot és lassú tűzön főzzük, míg a levelek megpuhulnak. Akkor botmixerrel simára turmixoljuk és hozzákeverjük a tejfölt.
  7. A töltött patisszonnal tálaljuk.

Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó

Fotó: Pomaránski Luca

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1618410831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása