Tökéletes ünnepi előétel, a vacsorához leves helyett ajánlom. Bár 10 perc alatt összeállítható, az előkészítést két nappal előbb el kell kezdeni – jó hír, hogy naponta csak 10 percet kell rászánni. Szóval ez egy 3x10 perces saláta, ami 3 perc alatt fog elfogyni…
Hozzávalók (6 adag):
- 100 g lazacfilé
- 1 kisebb gránátalma
- 1 nagy zöld alma
- 2 zellerszár
- 1 bio zöld citrom
- 1 deci olívaolaj
- 1 evőkanál méz
- só, bors
-
- A megvásárolt lazacot 24 órára a mélyhűtőbe tesszük, majd szűrőbe téve, szobahőmérsékleten kiolvasztjuk (macskamentes övezetben, mert különben nekik lesz „karácsonyuk”, csak a kelleténél előbb…).
- A kiolvasztott lazacfilét halkéssel 1 mm vastag szeletkékre vágjuk, és egy üvegtálba rendezzük úgy, hogy a páclé teljesen befedhesse őket. Megsózzuk, meghintjük frissen őrölt fekete borssal.
- A zöld citromot alaposan megmossuk, majd kettévágjuk: az egyik felét papírvékony karikákra vágjuk, a másikat kifacsarjuk.
- A levet összekeverjük a mézzel, és vékonyan átkenjük vele a lazac szeletkéket, majd a citromszeleteket ráfektetjük, és ráöntjük az olajat úgy, hogy légmentesen lezárja, majd lefedve további 24 órára a hűtőbe tesszük.
- Röviddel tálalás előtt a zellerszárat forrásban lévő, sós vízbe dobjuk 2 percre, majd hideg vízzel leöblítjük, hogy ne puhuljon tovább, majd felkockázzuk.
- Kimagozzuk a gránátalmát (mondjuk, ezt korábban is elintézhetjük, mert a konyha nem szokta tisztán megúszni ezt a műveletet), és a zöld almát is apró kockákra vágjuk.
- A lazac szeletkéket kiszedjük a pácból, és apró, 2 mm-es csíkokra vágjuk.
- A lazacot, az almát, a gránátalmát és a zellert egy tálban összekeverjük, és enyhén meglocsoljuk a páclével, átforgatjuk benne, majd poharakba szedve tálaljuk.