Ez a desszert a karácsonyi menü része volt: karácsony napján a töltött káposzta után ettük. Nem olyan könnyű, mint amilyennek gondolná az ember, de a csoki és a kókuszimádók gyakran fogják készteni, ha egyszer kipróbálják: egy újabb bizonyíték arra, hogy a kókusz tényleg az édenkert íze. Ráadásul laktóz- és gluténmentes, és a cukrot sem nagy ördögősség kiváltani benne. Így sem ajánlanám fogyókúrához, de az anyagcsere betegségekben szenvedők megehetik. A „paleo” szót már alig merem leírni, mert mindig akkora vihart kavar, de szerintem az…
Előkészítés: 15 perc
Elkészítési idő: 20 perc + hűtési idő
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (6 bőséges adag):
200 gramm 70 %-os fekete csokoládé feldarabolva
100 gramm kókuszkrém
100 g kókuszreszelék (6 evőkanállal veszünk ki a díszítéshez!)
4 tojás sárgája
4 tojás fehérje
10 gramm porcukor
3 cl jó minőségű fehér rum
1 teáskanál frissen reszelt citromhéj
- A tojásfehérjéből habot verünk, mikor félig elkészült, apránként hozzáadagolva a cukrot fejezzük be a műveletet.
- A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadva a tojások sárgáját és a kókuszkrémet simára keverjük, még mindig a gőz fölött.
- A végén, a gőzről levéve kerül bele a kókuszreszelék, a rum és a citromhéj.
- Hagyjuk kicsit hűlni, és óvatosan, alulról felfelé lapátolva összekeverjük a felvert fehérjével.
- Poharakba kanalazva legalább két órára hűtőszekrénybe tesszük.
- Tálalás előtt könnyedén megszórjuk kókuszreszelékkel.
Figyelem!
A „gőz felett” annyit jelent, hogy egy lábosba kb. másfél centi vizet teszünk, és azt egyenletes hőmérsékleten gyöngyöztetjük – e fölé kerül a keverőtál. A csokoládé mousse készítésénél minden más krémnél fontosabb, hogy betartsuk ezt a szabályt: a legjobb, ha a lábos és a keverőtál találkozásánál alufóliával körbetekerjük – így nem tud kicsapni a gőz.