Tegnap a leves után beígértem a második fogás receptjét, aminek az alapanyagai időjárásra való tekintettel szintén a mélyhűtőből kerültek elő. Meg kellett állapítanom: eljött az ideje egy „újrafelhasználó” hét beiktatásának: ezt nagyjából negyedévente meg szoktam tenni, mikor felgyűlnek a maradékok a hűtőben és a mélyhűtőben, a kamrában pedig a megkezdett tartós élelmiszerek (hüvelyesek, tészták, gabonafélék, stb.). Az a megfigyelésem, hogy egy hétig tudok főzni belőlük úgy, hogy nem kell lemenni sem a boltba, sem a piacra – csak egy kis kreativitásra van szükség. Utána pedig annál nagyobb öröm a kitakarított kamrát, kimosott hűtőt friss élelmiszerekkel feltölteni.
Ez a felfújt készülhet kalács vagy sótlan kifli maradékból, de akár zsemléből is: én a karácsonyra elősütött, mélyhűtött gubakiflit olvasztottam ki hozzá, a darált mákkal együtt, ami szintén az ünnepi sütések után maradt. Ezen kívül csak egy tojásra, a maradék tejszínre, két, az asztalon árválkodó almára és némi cukorra volt szükség – és 20 percre az összeállításhoz.
Hozzávalók (2 adaghoz):
200 g gubakifli
50 g darált mák
50 g cukor
2 kisebb alma
1 tojás
1 dl tejszín
20 g vaj
1 teáskanál vaníliaeszencia
1 kávéskanál reszelt citromhéj
- A vajat a tűzhelyen, a sütőtálban felolvasztjuk.
- A kiflit karikára vágjuk, és a szeletkéket átpirítjuk a vajon, mindkét oldalon, majd a tűzről levéve egyenletesen elrendezzük őket a tál alján úgy, hogy teljesen befedje.
- Szórunk rá egy réteg cukrot, majd a tojást kikeverjük a tejszínnel, a vanília esszenciával és a citomhéjjal, és ráöntjük a kiflire.
- Néhány percig állni hagyjuk, hogy a kifli megszívja magát a tojásos-tejszínes masszával.
- A maradék cukrot összekeverjük a darált mákkal, és bőségesen megszórjuk vele a kifli tetejét.
- Az almákat megmossuk, kimagozzuk, gerezdekre vágjuk, és a mák tetejére rendezzük.
- Előmelegített, 160 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd frissen fogyasztjuk.
(Én az egész folyamatot a Philips Multicookerben végeztem el: egy 10 perces FRY programmal kezdtem, így olvasztottam fel a vajat, majd sütöttem át a kifli karikákat. Az összeállítást követően, mialatt a gép önmagától melegen tartó funkcióba kapcsol, egy 15 perces, 160 fokra beállított BAKE programmal sütöttem készre. Kicsit aggódtam, hogy fogom egészben kivenni a végeredményt a kb. 20 cm mély multifunkciós sütőedényből, de sikerült: kiemeltem a betétet a gépből, és enyhén megdöntve egy fakanállal az edény oldalára fordítottam a felfújtat – innen már csak a tányérra kellett kicsúsztatni.)