A Két Cica Konyhája

Sűrű leves szombatra

2014.2.08. 17:21
Sűrű leves szombatra

 Leves_Zabkása 001.JPG

 

 

 

Gyerekkoromban otthon mindig gulyás vagy valami más „sűrű”, tartalmas leves volt a szombati ebéd, utána pedig „sült tészta”, azaz bukta, felfújt, máglyarakás, lepény vagy rétes. Ezeket a hagyományokat akaratlanul is követem, ma is evés közben jöttem rá, hogy nagyanyáim szelleme lengi be a konyhát (mindkét nagymamám nagyon pontos menetrend szerint vezette a háztartást, ami még belénk, unokákba is mélyen beleivódott).

 

Ma a ködre és ónos esőre való tekintettel nem voltam bevásárolni, ezért az ebéd egy „mindent-bele-leves” lett, valahol félúton a minestrone és a ribollita között, a hűtőben-kamrában talált alapanyagokból. Elárulom, hogy almás-mákos kiflifelfújt követte, aminek az alapját a karácsonyról a mélyhűtőben ragadt gubakifli és darált mák képezte – de ennek a receptjét csak holnap reggel teszem fel.

 

 Leves_Zabkása 003.JPG

 

 

Hozzávalók:

 

 

-          100 g erdélyi szalonna (vékony hasaalja-szalonna)

-          300 g füstölt tarja

-          1 nagy fej vöröshagyma

-          2 sárgarépa

-          1 petrezselyem gyökér

-          1 nagy paszternák

-          ½ nagy zellergumó

-          1 kg kelbimbó

-          400 g fejtett bab (mélyhűtött)

-          só, őrölt fekete bors, őrölt kömény, majoranna, 1 babérlevél,

-          400 g darabolt paradicsom konzerv

-          1 csokor petrezselyemzöld

-          a tálaláshoz: reszelt sajt, bazsalikom pesto

-          2 liter tiszta víz

 

 

 

  1. A szalonnát gyufaszál vastagságú csíkokra vágom, és a lábosban lassú tűzön kiolvasztom, majd megpirítom.
  2. Rádobom a kockára vágott hagymát, és együtt pirítom, míg a hagyma aranysárga színt kap.
  3. A gyökérzöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák, zeller) megtisztítom, és karikára, illetve kockára vágom.
  4. Hozzákeverem a pirított hagymás szalonnához, és azonnal hozzáadom a fagyasztott babot is (én nem olvasztottam ki). Megsózom, majd felengedem vízzel, és elkezdem főzni, teljes lángon.
  5. Forrás után visszaveszem a lángot takarékra, és kb. 20 percig bugyogtatva főzöm.
  6. Ezt követően beleteszem a kelbimbót és a kockára vágott füstölt tarját, majd további 20 perces főzés következik.
  7. Akkor kerülnek bele a fűszerek: őrölt bors, kömény, majoránna, babérlevél, és a paradicsomkonzerv.
  8. 10 perces főzés után lezárjuk a lángot. Tálalás előtt tegyük bele a petrezselyemzöldet apróra vágva, majd a tányéron a reszelt sajtot, és tányéronként 1-1 teáskanál bazsalikom pestót.  (A legjobb a parmezán vagy a pecorino, de most nem volt itthon, így mi goudával ettük.)

 

 

 

  Leves_Zabkása 011.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr415805171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása