Gyerekkoromban otthon mindig gulyás vagy valami más „sűrű”, tartalmas leves volt a szombati ebéd, utána pedig „sült tészta”, azaz bukta, felfújt, máglyarakás, lepény vagy rétes. Ezeket a hagyományokat akaratlanul is követem, ma is evés közben jöttem rá, hogy nagyanyáim szelleme lengi be a konyhát (mindkét nagymamám nagyon pontos menetrend szerint vezette a háztartást, ami még belénk, unokákba is mélyen beleivódott).
Ma a ködre és ónos esőre való tekintettel nem voltam bevásárolni, ezért az ebéd egy „mindent-bele-leves” lett, valahol félúton a minestrone és a ribollita között, a hűtőben-kamrában talált alapanyagokból. Elárulom, hogy almás-mákos kiflifelfújt követte, aminek az alapját a karácsonyról a mélyhűtőben ragadt gubakifli és darált mák képezte – de ennek a receptjét csak holnap reggel teszem fel.
Hozzávalók:
- 100 g erdélyi szalonna (vékony hasaalja-szalonna)
- 300 g füstölt tarja
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyem gyökér
- 1 nagy paszternák
- ½ nagy zellergumó
- 1 kg kelbimbó
- 400 g fejtett bab (mélyhűtött)
- só, őrölt fekete bors, őrölt kömény, majoranna, 1 babérlevél,
- 400 g darabolt paradicsom konzerv
- 1 csokor petrezselyemzöld
- a tálaláshoz: reszelt sajt, bazsalikom pesto
- 2 liter tiszta víz
- A szalonnát gyufaszál vastagságú csíkokra vágom, és a lábosban lassú tűzön kiolvasztom, majd megpirítom.
- Rádobom a kockára vágott hagymát, és együtt pirítom, míg a hagyma aranysárga színt kap.
- A gyökérzöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák, zeller) megtisztítom, és karikára, illetve kockára vágom.
- Hozzákeverem a pirított hagymás szalonnához, és azonnal hozzáadom a fagyasztott babot is (én nem olvasztottam ki). Megsózom, majd felengedem vízzel, és elkezdem főzni, teljes lángon.
- Forrás után visszaveszem a lángot takarékra, és kb. 20 percig bugyogtatva főzöm.
- Ezt követően beleteszem a kelbimbót és a kockára vágott füstölt tarját, majd további 20 perces főzés következik.
- Akkor kerülnek bele a fűszerek: őrölt bors, kömény, majoránna, babérlevél, és a paradicsomkonzerv.
- 10 perces főzés után lezárjuk a lángot. Tálalás előtt tegyük bele a petrezselyemzöldet apróra vágva, majd a tányéron a reszelt sajtot, és tányéronként 1-1 teáskanál bazsalikom pestót. (A legjobb a parmezán vagy a pecorino, de most nem volt itthon, így mi goudával ettük.)