A Két Cica Konyhája

Lisztmentes, mandulás csokitorta

Lisztmentes, mandulás csokitorta

Csokitorta.jpg

 

 

 A "-mentes" szó láttán mindig kétely ébred bennem, alkalmas-e emberi fogyasztásra az elém tálalt étel, vagy csak a táplálék-intoleranciában szenvedők életben tartására készült borzalom, aminek kedves nevet adtak?

 

Mostanában én is sokat kísérletezem ilyen helyettesítő termékekkel, illetve keresem azokat az alapanyagokat, amelyek nem "helyettesként", hanem teljes értékű hozzávalóként, nemhogy elvesznek, hozzáadnak a készülő étel minőségéhez.

 

Ezek beszerzése nem mindig egyszerű, de egy múlt heti találkozó során megtudtam, hogy e téren jelentős könnyítés várható (legalábbis  a háziasszonyok életében): a Tesco több mint 100 új termékkel bővítette a glutén- és, laktózmentes, illetve diabetikus és bio élelmiszereinek kínálatát. Az így már több mint 500 féle terméket tartalmazó kínálattal a Tesco nyújtja a legszélesebb választékot az ételintoleranciában vagy cukorbetegségben érintettek, valamint a bio élelmiszereket fogyasztók számára.

 

A rendezvényen a Büfé Budapest készített néhány valóban remek ételt a termékek felhasználásával: az én abszolút kedvencem ez a mandulaliszttel készült csokitorta volt. Mostanában nálam is forgalomban van ez a termék, ezt a receptet is feltétlenül ki fogom próbálni. Egy dologra kell felkészülni, ha az ember nem búzaliszttel süt: három részre vágható, magas piskótát nem fog kapni. Ha például ebből igazi tortát szeretnénk, azt laponként kell megsütni - én ezért tartok a 23 centis tortaformából kettőt, hogy gyorsan menjen.

 

 

 

Mandulás csokitorta

 

 

Hozzávalók (27 cm tortaformához):

180 g bio keserű csokoládé (Vivani Feine Bitter organic dark 71%)

125 g bio perui barnacukor (Alce Nero zucchero di canna integrale)

200 g mandulaliszt (Variocommerce Kft. 100% mandulabél)

4 db bio tojás

175 g bio vaj

 

A bevonathoz:

100 g bio keserű csokoládé

50 g bio vaj

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 150 °C -ra, a tortaformát sütőpapírral bélelem, majd félreteszem. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztom. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem, a sárgáját a cukorral habosra verem. Hozzáadom a vajat, majd beleforgatom a darált mandulát, és végül aláforgatom a tojáshabot. A masszát beleöntöm a formába, 35 perc alatt készre sütöm. 10-15 percet pihentem, lekapcsolom a tortaformát, tovább hűtöm. Vízgőz fölött megolvasztom a csokit és a vajat, pár percet hagyom hűlni,  és a masszát szépen elosztom a tortám tetején. 10-15 perc után tetszőlegesen megszórom pirított mandulával, sópehellyel. Hűtöm, akár egy éjszakát, úgy lesz az igazi!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr796269026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása