A mindenmentes sütemények készítésénél nemcsak a megszokott alapanyagoktól kell elszakadni, hanem a megszokott sütési metódustól is, különösen így az ünnepek és az ezzel járó süteménydömping idején. Mivel a cukor nemcsak édességet ad, hanem sütés közben karamellizálódva tartást is, sőt az eltarthatóságot is növeli, ha nélküle dolgozunk, gondoljunk arra, hogy ezek a sütemények előbb romlanak. Szerencsére ez a gyümölcskenyér jól fagyasztható, de így is több odafigyelést igényel, hogy teljes pompájában kerüljön az asztalra.
Elkészítés: 80 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók (12 szelet):
200 g barna rizsliszt
50 g mogyoróliszt
50 g erdei mogyoró
50 g mazsola
50 g étcsoki
50 g méz
1 narancs héja és leve
10 evőkanál olaj
10 evőkanál rizstej
2 banán
2 evőkanál útifűmag héj
1 evőkanál vaníliakivonat
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
0,5 dl almaecet
Elkészítés:
- Facsarjuk ki a narancs levét, engedjük fel annyi vízzel, hogy 2 dl legyen a mennyisége és áztassuk bele az útifűmaghéjat 15 percre, míg sűrű, zselés állagot nyer.
- Tegyük a késes robotgépbe a feldarabolt banánt, a mézet, a beáztatott útifűmaghéjat, a rizstejet, az olajat, a vaníliakivonatot és a reszelt narancshéjat, majd turmixoljuk simára a keveréket.
- Keverjük össze a rizslisztet, a mogyorólisztet és a mézeskalács fűszerkeveréket, majd adjuk a banán alapú masszához és dolgozzuk ki a tésztát homogén állagúra.
- A sütőport és a szódabikarbónát keverjük össze, öntsük rá az almaecetet, várjunk, míg jól felpezseg és keverjük a tésztához.
- Az erdei mogyorót, a feldarabolt étcsokit és a mazsolát a végén keverjük hozzá.
- Béleljünk ki sütőpapírral egy hosszúkás sütőformát, kanalazzuk bele a tésztát, simítsuk el a tetejét és 160 fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig – a sütési idő felénél fedjük le egy sütőpapírral, hogy ne égjen meg a teteje.
- Rácson hűtsük ki és zárt dobozban tároljuk. Mivel nem tartalmaz cukrot, a tésztája puhább a megszokottnál és rövidebb ideig áll el, ezért nem érdemes belőle többet legyártani – hacsak nincs lehetőség fagyasztásra, mert azt viszont jól bírja.
Ha a Tescoból szerzitek be az alapanyagokat (ahogy én is tettem), Clubcardot használva 30 %-kal olcsóbban vásárolhattok be. Emellett szívből ajánlom a házhoz szállítást - ne feledjétek: a karácsonyi kiszállítási idősávot már most érdemes lefoglalni. Részletek ebben a bejegyzésben.