A Két Cica Konyhája

Gyümölcskenyér – mindenmentes változat

Gyümölcskenyér – mindenmentes változat

20241221_112355_resized.jpg

A mindenmentes sütemények készítésénél nemcsak a megszokott alapanyagoktól kell elszakadni, hanem a megszokott sütési metódustól is, különösen így az ünnepek és az ezzel járó süteménydömping idején. Mivel a cukor nemcsak édességet ad, hanem sütés közben karamellizálódva tartást is, sőt az eltarthatóságot is növeli, ha nélküle dolgozunk, gondoljunk arra, hogy ezek a sütemények előbb romlanak. Szerencsére ez a gyümölcskenyér jól fagyasztható, de így is több odafigyelést igényel, hogy teljes pompájában kerüljön az asztalra.

 20241207_093009_resized_1.jpg

Elkészítés: 80 perc

Nehézség: 3

 

Hozzávalók (12 szelet):

200 g barna rizsliszt

50 g mogyoróliszt

50 g erdei mogyoró

50 g mazsola

50 g étcsoki

50 g méz

1 narancs héja és leve

10 evőkanál olaj

10 evőkanál rizstej

2 banán

2 evőkanál útifűmag héj

1 evőkanál vaníliakivonat

1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál szódabikarbóna

0,5 dl almaecet

 20241221_112331_resized.jpg

Elkészítés:

  1. Facsarjuk ki a narancs levét, engedjük fel annyi vízzel, hogy 2 dl legyen a mennyisége és áztassuk bele az útifűmaghéjat 15 percre, míg sűrű, zselés állagot nyer.
  2. Tegyük a késes robotgépbe a feldarabolt banánt, a mézet, a beáztatott útifűmaghéjat, a rizstejet, az olajat, a vaníliakivonatot és a reszelt narancshéjat, majd turmixoljuk simára a keveréket.
  3. Keverjük össze a rizslisztet, a mogyorólisztet és a mézeskalács fűszerkeveréket, majd adjuk a banán alapú masszához és dolgozzuk ki a tésztát homogén állagúra.
  4. A sütőport és a szódabikarbónát keverjük össze, öntsük rá az almaecetet, várjunk, míg jól felpezseg és keverjük a tésztához.
  5. Az erdei mogyorót, a feldarabolt étcsokit és a mazsolát a végén keverjük hozzá.
  6. Béleljünk ki sütőpapírral egy hosszúkás sütőformát, kanalazzuk bele a tésztát, simítsuk el a tetejét és 160 fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig – a sütési idő felénél fedjük le egy sütőpapírral, hogy ne égjen meg a teteje.
  7. Rácson hűtsük ki és zárt dobozban tároljuk. Mivel nem tartalmaz cukrot, a tésztája puhább a megszokottnál és rövidebb ideig áll el, ezért nem érdemes belőle többet legyártani – hacsak nincs lehetőség fagyasztásra, mert azt viszont jól bírja.

20241207_091916_resized_1_1.jpg

Ha a Tescoból szerzitek be az alapanyagokat (ahogy én is tettem), Clubcardot használva 30 %-kal olcsóbban vásárolhattok be. Emellett szívből ajánlom a házhoz szállítást - ne feledjétek: a karácsonyi kiszállítási idősávot már most érdemes lefoglalni. Részletek ebben a bejegyzésben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2918756528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása