Így csempészhetünk egy kis strand-hangulatot a konyhába!
A tőkehal az angol fish&chips hagyományos alapanyaga, de aki velem együtt nézi Hugh Fearnley-Whittinstall halügyi kalandozásairól szóló sorozatot, tudja, hogy ők is törekednek a más halfajtákkal való kiváltására (makrélára ugyan, de náluk abból van sok). Ez a recept is készülhet harcsafiléből, vagy bármilyen hazai tavi vagy folyami halból, hiszen a lényege a ropogós, fűszeres panír, ami nem hagyományos módon készül. A citromkarikák és friss koriander mellett készíthetünk hozzá pikáns, uborkás öntetet, és akinek nem elég a friss kenyér, esetleg egy kis rizst is.
Hozzávalók:
50 dkg tőkehalfilé
10 dkg csicseriborsóliszt
1 tk. só
¼ tk. chilipor
¼ tk. kurkuma
¼ tk. cayenne bors
¼ tk. őrölt koriander
2 tojás
olaj a sütéshez
Csípős uborkamártás
1 kígyóuborka lereszelve
1 zöld erőspaprika
250 ml joghurt
só, őrölt kömény és koriander
Az uborkát lereszeljük, összekeverjük a joghurttal és a felkarikázott erőspaprikával, fűszerezzük és fél órára a hűtőbe tesszük.