A filmajánló és a Michelin csillagos limonádé után jöjjön az egyik kedvenc süteményem: a francia citromtorta - ezúttal mandulával kombinálva. Mostanában én is rákaptam a mandulaliszt és az olajos magvak használatára, úgyhogy ezt mindenképpen ki fogom próbálni! Ahogy látom, ebben is benne van az "indiai csavar", hiszen több narancsot, mint citromot használtak az elkészítésnél, de biztos nem tett neki rosszat!
Hozzávalók (8 adag):
Előkészítés: 20 perc
Sütési idő: 30 perc
4 szobahőmérsékletű tojás, elválasztva
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja +1 evőkanál narancslé
¼ teáskanál tiszta vanília kivonat
100 g kristálycukor
150 g mandulaliszt
1/4 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
1 teáskanál fehérbor ecet
2 evőkanál porcukor és szeletelt mandula a beszóráshoz
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. Vajazzunk ki egy 23 cm átmérőjű sütőformát.
3. Egy tálban keverjük össze a tojások sárgáját a citrom és a narancshéjjal, a narancslével és 50 g cukorral.
4. Egy másik tálban keverjük össze a mandulalisztet, a fahéjat és a sütőport.
5. Elegyítsük a két keveréket, és a keverőgéppel alaposan dolgozzuk össze.
6. A tojásfehérjéből a csipet sóval és az ecettel verjünk habot majd adjuk hozzá a maradék 50 g cukrot, és keverjük, amíg teljesen kemény lesz.
7. Lazán keverjük hozzá a tésztához, majd kanalazzuk bele a sütőformába.
8. tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük 25-30 percig, míg aranybarna színt kap.
9. Porcukorral és mandulával megszórva tálaljuk.