Fotó: Px7 Digital Műterem / Tóth Milán
Eljött a sűrű, gabonával dúsított levesek ideje. Ilyenkor már nem zsengék a zöldségek, az ízük elmélyül, tápanyagtartalmuk telítődik. Ezeket már nem lehet alig megfőtt, „hersenő” állapotban fogyasztani: türelmesen, lassan meg kell főzni őket, és körültekintően fűszerezni. Én szeretem a gabonafélékkel (kölessel, gerslivel, hajdinával, stb.) készült megoldásokat, mert ezek a szénhidrát utáni vágyat is csillapítják, a kenyérféléknél egészségesebb formában. Ez egy enyhén csípős, változatos ízvilágú leves tökéletes vacsora egy szürke nap után...
Fotó: Px7 Digital Műterem / Tóth Milán
Hozzávalók:
1 póréhagyma
3 közepes sárgarépa
5 közepes krumpli
1 kis fej karfiol
1 karalábé
só, őrölt fehér bors
1 teáskanál kurkuma
kevés sáfrány
őrölt csili és koriander
1 citrom (kevés héja és a leve)
3 liter zöldség alaplé
3,5 deci kókusztej krém
5 evőkanál olaj
A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. Először a póréhagymát dinszteljük meg az olajon, majd hozzáadjuk a sárgarépát, a krumplit, a karfiolt és a karalábét, megsózzuk, borsozzuk, majd felöntjük az alaplével. Beletesszük a sáfrányt, felforraljuk, majd lassú tűzön főzzük. Mikor a zöldségek félig megpuhultak, beleöntjük a hajdinát, és még kb. 15 percig főzzük – a hajdina viszonylag gyorsan megpuhul. Akkor belekeverjük a kókusztej krémet, a csilit, a kurkumát és a koriandert, kevés reszelt citromhéjat és a citrom levét, és a tűzről levéve, lefedve állni hagyjuk 10 percig. Tálaláskor megszórhatjuk friss korianderrel is.
Fotó: Px7 Digital Műterem / Tóth Milán