A karácsonyi habzsi-dőzsi után jól esik néhány nap "pihenés" a szilveszteri traktáig. Nálunk ilyenkor a maradékok feldolgozása, "újrahasznosítása" folyik. Ez a pite remek alapot ad a maradék sült csirke, sonka vagy más húsféle felhasználásra, de készülhet tofuból, vagy akár anélkül, kizárólag zöldségekből is. A lenti mennyiség négy kiadós adagot ad, ha kisebb formákba töltjük, hat is kijön belőle.
Hozzávalók (4 adag):
15 dkg csirkehús (vagy extra kemény tofu a vegetáriánus változathoz)
6 evőkanál olívaolaj
2 kis vöröshagyma, kockázva
2 szál zeller, kockára vágva
2 sárgarépa, kockára vágott
2 gerezd fokhagyma, zúzott
2 közepes burgonya, kockázva
4 evőkanál liszt
4 evőkanál szójaszósz
4 dl zöldségleves
100 g friss vagy fagyasztott zöldborsó
2 teáskanál finomra vágott zsálya
2 teáskanál kakukkfű levelek
Só és bors
200 g teljes kiőrlésű leveles tészta
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200C fokra.
Vágjuk kockára a húst.
Melegítsünk fel 4 evőkanál olívaolajat egy nagy serpenyőbe, és közepes lángon pirítsuk a húst aranybarnára. Vegyük ki a a serpenyőből, és tegyük félre.
Öntsük a maradék 4 evőkanál olívaolajat a serpenyőbe, melegítsük fel és szórjuk bele a hagymát, a zellert, a sárgarépát, a fokhagymát, és a hagymát, és enyhén pirítsuk meg, míg a hagyma üveges lesz.
Dobjuk mellé a burgonyát, és pirítsuk tovább.
Szórjuk meg a liszttel, locsoljuk meg szójaszósszal, majd keverjük jól át, és pirítsuk még egy kicsit.
Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a húst, a zöldborsót, a zsályát, a kakukkfüvet és jól keverjük össze, majd forraljuk, míg a szósz besűrűsödik.
Vegyük le a tűzről és ízlés szerint szórjuk meg sóval és borssal.
A leveles tésztát vágjuk négy egyenlő részre.
Vegyünk elő 4 nagyobb szufléformát vagy sütésálló bögrét.
Osszuk négyfelé az előkészített keveréket, és kanalazzuk a formákba.
A formákat fedjük be tésztával, és az edény széleinél jól nyomkodjuk le, majd vágjuk körben le a felesleget. A tetejét középen apró kereszt alakban vágjuk ki.
Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 25 percig, míg a tészta szép aranybarna színt kap a tetején.
Tálalás előtt 5 percig hagyjuk állni.